Wpis z mikrobloga

Mam kompleks niesłuchania na języku polskim, takiej sobie znajomości historii, kultury, literatury europejskiej. Szukam jakiegoś źródła, które przeprowadziło by mnie przez to, dając solidne podstawy, ale jednak dla amatora. Zależy mi, by znać podłoża historyczne, ciągi wydarzeń, nurty, idee, dzieła kulturowe i literackie. Myślałem po prostu o książce do rozszerzonej matury z polskiego? Nietypowy temat na to forum ale może znajdzie się ktoś, kto mógłby coś doradzić?
#kultura #literatura #jezykpolski #rozwojosobisty #filozofia
  • 6
  • Odpowiedz
@krzawer_turpan: Istnieje coś takiego jak „dzieje kultury europejskiej” Lipońskiego, ale sam nie czytałem, więc nie wiem czy można polecić. O poszczególnych epokach na pewno łatwiej, ale osobiście jestem sceptyczny co do tej metody, porządna kolejność jest inna: najpierw teksty źródłowe z epoki, a później literatura przedmiotowa. Z samych podręczników to zdobędziesz tylko pozór wiedzy.
  • Odpowiedz
@krzawer_turpan: TVP wypuściło niedawno serie dokumentów coś jak polskie 100 lat na temat historii Polski w XX wieku. Wojna, przemysł, tradycje, kultura - to wszystko tam jest. Powstało kilkadziesiąt(?) Odcinków, nawet na YouTube jest dostępne. Bardzo polecam bo naprawdę fajnie zrealizowane i kawał historii do ogarnięcia w chwilę
  • Odpowiedz