Aktywne Wpisy
WielkiNos +122
Czy można zrobić reklamę na wyzywaniu i poniżaniu kobiet? Tak! Na taki pomysł wpadła jedna z pizzerii w Lublinie zapraszając do siebie hasłem: "zabierz lochę do Rykowiska" co bardzo spodobało się męskiej części klienteli. Damska miała wiele zastrzeżeń co panie wyraziły w komentarzach. Pizzeria je pousuwała, ale nie bez dodatkowego obrażania klientek.
Tutaj pewnie też się to wielu facetom spodoba i będą do tego walić konia wszak nic tak nie cieszy samca
Tutaj pewnie też się to wielu facetom spodoba i będą do tego walić konia wszak nic tak nie cieszy samca
MG78 +310
Co ja taki szczęśliwy?
A bo napisałem książkę o japońskim rosole ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I to nie jedną, i właśnie dotarła z drukarni do magazynu więc mega się cieszę, bo mogłem wziąć ją pierwszy raz do rąk i mega
A bo napisałem książkę o japońskim rosole ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I to nie jedną, i właśnie dotarła z drukarni do magazynu więc mega się cieszę, bo mogłem wziąć ją pierwszy raz do rąk i mega
My to dobrze rozumujemy?
Moi rodzice mieli starą taryfę gazu z PGNiG ok. 5gr za kw
Teraz im przyszła nowa taryfa która będzie obowiązywała od września
25 gr za KW
To tak na chłopski rozum
Jak w zimie płacili za ogrzanie domu 3 tysiące w sezonie zimowym.
To teraz będą płacić 15 tysięcy?
Macie 300-metrowy dom bez żadnego ocieplenia?
Nie wiem jak to obliczyłeś no ale.
Dom ma z 250metrów - stare budownictwo
Dom jest ocieplony
Na gazie się gotuje, grzeje ciepła wodę no i ogrzewanie.
3000 : 0,05 = 60 000 kWh
Stary nieocieplony dom to 200 kWh / m.kw. / rok (zaokrąglam do góry bo wliczam też CWU)
60 000 / 200 = 300 m.kw.
Mówisz że jest 250 m.kw., czyli
I wyjdzie że chata pewnie ocieplona styropianem 10 cm.
A za gaz będzie 2x tyle co do tej pory a nie 5x.
Ma się 250-metrową chatę - to kosztuje niestety. I tak tanio, wychodzi 500 zł miesięcznie za 250 metrów, ludzie w blokach płacili do tej pory tyle
@asiajasiabasia: wtf? Czyli co, ok. 7m^3 gazu wystarczy na ogrzanie metra kwadratowego? Spojrzałem włąśnie na zużycie gazu u mnie w mieszkaniu i mam rozjazd o prawie 70% ( Budynek z 2007 roku ).
Zgodnie z normami od 2017 roku byłoby to 10 m^3 gazu / m.kw.
Budynek z 2007 roku pewnie jest budowany w dużo gorszym standardzie energetycznym, to były jeszcze czasy kiedy "zła lewacka Unia gejropejska" nie zmuszała nas do zmniejszenia emisyjności budynków, czyli pewnie budowany na zasadzie "da się 5 cm stEropianu i styknie".
Jakkolwiek Niemcy dali
Jak my budowaliśmy dom, to każdy gadał że nam się to nie zwróci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oczywiście nawet ja nie przypuszczałam, że będzie taki obrót spraw i zwróci nam się tak szybko. Myśleliśmy bardziej o perspektywie 10,
Paliwo 0,20017
Dystrybucja 0,02435
Na koniec 2021 to było 0,10895 • 0,02351
Zmiana jest głównie na paliwie, dystrybucja i opłaty stałe się zmieniły ale nieznacznie