Aktywne Wpisy
jaroty +68
Cipeczki z #netia piękny marketing, nie ma co xD
Dla niewtajemniczonych - spaliła się calutka kamienica, nie zostało nic prócz fasady. Ludzie stracili dorobek życia. A te śmieci chcą modem xD
#poznan #patologiazmiasta
Dla niewtajemniczonych - spaliła się calutka kamienica, nie zostało nic prócz fasady. Ludzie stracili dorobek życia. A te śmieci chcą modem xD
#poznan #patologiazmiasta
6aesthetic9 +13
Chyba widziałem kosmituf, anioła albo annunakich. Mieszkam z daleka od miasta, warunki do obserwacji nieba są perfekcyjne, umiem rozróżnić samolot, satelity, iss czy pociąg starlinkowy. Około 22 byłem zamknąc psa, patrze w niebo i widze jakis świetlisty obiekt podobny do satelity, leci od strony południowego zachodu jednostajną prędkością i nagle zaczyna zwalniać i przyśpieszać manewrując na boki jakby leciał slalomem. Doleciał do połowy nieba i z nikąd pojawiło się kolejne światło ale
Podolski zadebiutował w kadrze Niemiec w 2004 roku. Poldi miał wtedy 19 lat. Tutaj lista napastników, którzy zagrali w kadrze Polskie przez cały 2004 rok. Przyjmuję zakres 18-23 lata, jaki względnie odpowiada młodemu, perspektywicznemu zawodnikowi. Jeżeli chodzi o liczby, to liczę rozgrywki ligowe i biorę dwa sezony dotykające tego 2004, czyli 03/04 i 04/05.
Podolski, 19l (Koeln): Bundesliga - 19m/10g, 2 Bundesliga - 30/24
Łącznie: 49/34
Zobaczmy więc z kim Polski konkurował o ten status:
Łukasz Madej, 21l (Lech/Górnik Ł):
Ekstraklasa - 45/6
Łącznie: 45/6
Adrian Sikora, 23 (Górnik Z/Groclin):
Ekstraklasa - 40/17
Łącznie: 40/17
Ireneusz Jeleń, 22l (Wisła P):
Ekstraklasa - 49/30
Ebi Smolarek, 22l (Feyenoord/Borussia D):
Eredivisie -24/7
Bundesliga - 15/3
Łącznie: 39/10
Trzeba jeszcze dodać dwa słowa o stylu gry. Podolski na tamte czasy był fałszywą 9, bardzo dużo rozgrywał. Madej raczej skrzydłowy. Jelen wysunięty, środkowy. Ebi podobnie jak Podolski, ale też często na skrzydle. Wychodzi na to, że Podolski jest w stanie zagrać na każdej z pozycji, które obsadzali powyżej wymienieni zawodnicy. Do tego był 2 lata młodszy od najmłodszego Madeja.
Teraz liczby. Najwiecej bramek strzelił Jeleń, w 49 meczach było ich 30. W Ekstraklasie. Podolski zagrał tyle samo meczów, ale strzelił 34 bramek. W 1 i 2 Bundeslidze, czyli ligach tysiąc razy lepszych niż Ekstraklasa.
Wnioski: nie wiem k---a kto wtedy pracował w tym PZPN, ale jakim dyletantem bez kompetencji trzeba być, żeby nawet bazując na formie i liczbach WTEDY nie starać się o takiego gracza, który w dodatku chciał dla nas grać, a zamiast tego zadowolić się starszymi Sikorą i Madejem xDdddddd serio, nie mam słów, ci ludzie powinni teraz w kamieniołomach pracować.
#pilkanozna #mecz #reprezentacja #gornikzabrze #podolski #pzpn