Aktywne Wpisy
Pust3lnick +7
Cześć. Jako że od ponad 10 lat mam prawo jazdy B i zawsze chciałem spróbować swoich sił na motocyklu postanowiłem zakupić sobie 125 żeby spełnić wreszcie swoje małe marzenie. Jest tylko jeden problem - na żadnym motorze nigdy nie jeździłem, wiem tylko jak się tym jeździ w teorii z internetu, ale praktycznie nie mam ani minuty doświadczenia, a gdybym tą 125 zakupił, to miałbym ponad 40 km drogi powrotnej do pokonania nim
Tak wygląda depresja
Tiktokerka, dziewczyna z Polski, mieszkająca w Niemczech merytorycznie rozjeżdża walcem Kacperka Płażyńskiego, który twierdzi, że w niemieckich szkołach praktycznie w ogóle nie jest poruszany temat 2 wojny światowej.
Kacperek to przedstawiciel wiadomej partii.
@wsn123: To nie jest prawda.
Pamiętam w jakim szoku byłem, kiedy rozmawiałem ze
@jamtojest2: ja dopiero jak przyjechałam do pracy do Warszawy to się tego wszystkiego dowiedziałam. Na pomorzu w szkole przeżywaliśmy bardziej Westerplatte, Stutthof itd, bo w tym udział brały nasze i nauczycieli rodziny. A o PW to tam coś wspomniano oczywiście ale nikt tego specjalnie nie zapamiętał
Nie wiem czy jakiś naród bardziej dojrzałe przyznał się do swoich zbrodni niż Niemcy, przepaść kulturowa.
Ja jestem ze Śląska i sporo się uczyliśmy o Powstaniu Warszawskim, nie tylko na historii, ale też na polskim. Ten temat jest też często poruszany w mediach i w internecie
@wsn123: Wyżej kolega z Pomorza potwierdził to, co pisałem. To pewnie zależy od nauczyciela, ale generalnie taka jest tendencja, że największą wagę przywiązuje się do wydarzeń
Komentarz usunięty przez autora
Znalazłem właśnie niemiecki podręcznik do historii - na 9 tematów dotyczących 2 wojny światowej 7 dotyczy narodowego socjalizmu, jest osobny temat o Żydach. Dlaczego nie możnaby zrobić osobnego tematu
Mam w rodzinie osobę, doktor medycyny, która był przekonana że wygraliśmy Powstanie Warszawskie. Urodzona i całe życie mieszka w Warszawie. Moje jedyne pytanie było: Jak? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
U nas wiedza o 2WŚ to mieszanina mitów, pobieżnie rozumianej historii i martyrologii. Kto mówiąc o Powstaniu Warszawskim jest świadomy o tym, że dni wcześniej ruscy przegrali (a przynajmniej nie wygrali) duża bitwę pancerną pod Radzyminem? Prawie
@wsn123: czyli wciąż lepiej niż w Polsce
I na #!$%@? młody Niemiec ma się uczyć o powstaniu warszawskim?
Przecież nawet u nas często to jest tylko wspomniane xD A oni mają o tym wiedzieć.
Człowiek ma rozumieć wojnę. Przyczyny i skutki jej wywołania, aby w przyszłości szukać rozwiązań aby się