Wpis z mikrobloga

Na tagu #businessintelligence głównie pojawiają się posty związane z nauką Power BI, coraz więcej osób interesuje się wejściem w temat. A co z Tableau? Czy ktoś tu siedzący w branży jest w stanie powiedzieć, jak wygląda rynek pracy na tym narzędziu? Czy też jest takie ssanie na pracowników co w PBI? I jak wyglądają perspektywy Tableau na przyszłe lata, jest szansa, że w przyszłości zostanie wyparty przez PBI?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ode45: juz jest "wyparty" ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale jest w top3. Nie robilem nigdy w tableau ale w Qliku tak i czesto dostaje oferty pracy w tym stawka przewyzszajace PBI, bo przeciez firma wypuscila pierwszy produkt w '93 (qlikview) i jest wiele legacy produktow, ktore ktos musi podtrzymywac, rozwijac, migrowac na QlikSense (najnowszy produkt). Duzo firm healthcare i ogolnie life sciences stoi Qlikiem (np NHS).
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: Dzięki. Na razie jestem świeżakiem w tematyce BI i szukam swojej ścieżki. Częstą radą, którą tu czytam, to szukać możliwości wejścia w branżę na swoim podwórku, z tym że właśnie moja obecna firma działa na Tableau, więc byłyby okazje do tworzenia czegoś choćby wewnętrznie. Dlatego zastanawiam się, czy jest sens w to iść, czy jednak pozostać przy nauce PBI po godzinach, a kiedyś w końcu skok na juniora gdzieś
  • Odpowiedz
@ode45: Ja tez nie jestem doswiadczony tj sa na tagu Mirki co pracuja dluzej i maja wiele wieksza wiedze ale generalnie jak nauczysz sie jednego narzedzia, to i drugie podlapiesz. Sa roznice, moze cie w------c to ze w toolu X da sie latwiej zrobic pewna rzecz niz w toolu Y, bo kazdy z nich ma jakies wady i zalety i zaden nie jest we wszystkim lepszy od drugiego xD. A
  • Odpowiedz
@ode45 nie wiem jak wygląda teraz sprawa z Tableau po wykupie przez SF. Ale widać, że MS ma ambicję na bezwzględną dominację i ładuję sporo funduszy w rozwój PBI, co widać bo w ostatnim roku sypią nowościami jak z rękawa.

Dzieki swojej ofercie i wszechstronności platformy są w stanie zapewnić w rozsądnej cenie komplet narzędzi do utrzymywania wlasnego BI dla mniejszych i srednich firm, co jest sporym przełomem, bo BI jako
  • Odpowiedz