Aktywne Wpisy
FejsFak +1020
Wrzucam zdjęcie a plusy same lecą
#stepujacybudowlaniec
#stepujacybudowlaniec
DerMitteleuropaer +393
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
Według przepisu na chleb mam kolejno:
1. wyrobić ciasto z zakwasem
2. zostawić je na noc by wyrosło
3. wyrobić jeszcze raz
4. jak wyrośnie to do pieca
I tu jest problem, bo jednocześnie robiłem chleb oraz pizze i oba ciasta włożyłem na noc do lodówki, to od chleba nie wyrosło.
Wyrobiłem je jeszcze raz (btw. chłodne fajnie się wyrabia bo się mniej klei) i teraz nie wiem czy jak wyrośnie to wyrabiać jeszcze raz czy od razu do piekarnika?
#chlebdomowy #zakwas #bojowkapiekarska
- chleb po nocy wyrośl w lodówce - do pieca. Efekt: duże dziury, chleb suchszy, większy, szybko się starzeje.
- chleb po nocy wyrobiony jeszcze raz i z 1-2h podrósł. Efekt: mniejsze pory, chleb cięższy, smaczniejszy, wilgotniejszy, świeży przez nawet 3-4 dni
Nie wiem jak to będzie na zakwasie, ale pewnie podobnie.
Miało rosnąć te 8h ale nie urosło wcale. Czyli z tego co rozumiem teraz powinno leżeć 8h w cieple, a następnie dopiero to odpowietrzenie i uformowanie.
@blackmilk: Tu wcale nie wyrósł, dla zakwasu widocznie jest za zimno w lodówce.
W lodówce ciasto na zakwasie wyrasta nieznacznie ale jeśli wszystko zrobione zgodnie ze sztuką to wyrośnie w piecu.
Generalnie lodówke można wykorzystac w każdym etapie, ale najlepiej robic tylko garowanie.
Mieszane, potem składanie raz do trzech razy w równych odstepach czasowych - fermentacja w temp pokojowej na 2,5h.
Dzielenie, formowanie wstępne 15-20 minut odpoczynku i formowanie końcowe
ten chleb coś pechowy jest ;)
@moll: Dobrze mówiłaś po drugim wyrabianiu (u mnie w sumie trzecim) wystarczyło jakieś półtora godziny i ciasto było gotowe na podróż do piekarnika. Jak na zakwas to bardzo szybko.
O i oczywiście dziękuje wszystkim za odpowiedzi (odpuszczę sobie wołanie każdego)
Wydaje mi się że w rzeczywistości wyglądał lepiej niż na zdjęciu ;)