Wpis z mikrobloga

Zostałem człowiek z memów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Właśnie wrócone po pierwszym dn... w sensie pierwszej zmianie w nowej pracbazie i #czujedobrzeczlowiek Uznałem że skoro bez roboty siedziałem przed kompem do 4-6 rano to czemu by i nie robić w tych chorych godzinach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Fakt że mnie ekscesy rumuna na nocnej ominą ale chociaż hajs będzie się zgadzał ( ͜͡ʖ ͡€)

Z tego miejsca pozdrawiam innych mireczków i mirabelki uczciwie tyrające na wypłatę, na jakiej zmianie i w jakiej pracbazie by to nie było, propsy dla was. A ja tymczasem padam na łóżko i śpię do popołudnia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#chwalesie #heheszki #pracbaza
Pobierz
źródło: comment_1660110417UvrjV5zT9B75tKCBgrDxDF.jpg
  • 10
fun fact: praca w nocy jest kancerogenna

@Karakatamakatula: nope. Kancerogenna jest praca zmianowa bo to ona rozwala zegar biologiczny. Jeżeli ktoś pracuje 21-5, wraca do domu i kładzie się w ciemnym pokoju (większość roku końćzy pracę jak jest jeszcze ciemno), wstaje po 8 godzinach jest 14, środek dnia to niczym się nie różni od ludzi co robią 6-14 w zamkniętym pomieszczeniu.

Problem w tym, że zazwyczaj jest praca na 3 zmiany,
@jednorekibadnyta: a jednak 14:00, ma się po matce gen spania jak kamień ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Karakatamakatula: fakt, było spore badanie w temacie ale trochę wcześnie żeby finalnie zawyrokować że to praca nocą odpowiada za wątlejsze zdrowie czy choroby. Trzeba zweryfikować czy przyczyną jest samo funkcjonowanie/wysiłek o tej porze czy może specyficzne nawyki "nocników" (vs dziennych) którzy to mogą częściej sięgać po niezdrowe przetworzone) żarcie, picie
@Karakatamakatula: żeby nie było, może się okazać że to 100% prawda. To trochę jak z epapierosami: stawiamy tezę że szkodzą ale potrzeba dekad legitnego researchu żeby to niepodważalnie naukowo udowodnić.

M.in. z jajkami tak było lata temu: wyszły badania że hurr durr zdrowe. Minęło 5-10 lat: olaboga, cholesterol, jednak jajka niezdrowe! Kolejne 5-10 lat: a nie, jednak ten cholesterol to nie problem, jedzcie na zdrowie ( ͡° ͜ʖ ͡