Wpis z mikrobloga

Tak naprawdę wiemy teraz obecnie że pracują HIMRAS'y, ale wideo coraz mniej, patrzę też czym się chwalą kacapy na 1-2 telegramowych kanałach, też nie wiele tego jest. Czytałem wczoraj bardzo ciekawą Twitterowy temat, nitka na 26 tweetów:
https://twitter.com/leonidvolkov/status/1548697349676998656
putler (specjalnie z małej i przeinaczone) chce wyczekać w wojnie pozycyjnej kolejne 2-3 miesiące by szantażować już na bardzo poważnie gazem gdy wygrzane europejskie dupska zaczną marznąć, co w konsekwencji doprowadzi do osłabienia nastrojów pro-ukraińskich i wsparcia w Europie oraz wywarcia presji na jakąś ugodę/zawieszenie broni - co według mnie oczywiście się nie stanie także za sprawą USA/GB, bo już chyba nie będzie powrotu do handlu z rosją (specjalnie z małej), albo przynajmniej nie w takiej skali.

Teraz pytanie, jak UA wykorzystać te najbliższe 1-2 miesiące? Czy będzie jakiś kontratak i odbijanie terytoriów czy tak zamrze front?
Czy putler (specjalnie z małej i przeinaczone) jest w stanie zakręcić kurek na z gazem na Ukraine na zimę tak aby też wywrzeć potężną presję społeczną?
#wojna #ukraina #rosja
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hcbadixhc: To Putin chyba z Siarą się na łeb pozamieniał. Europa już przeżyła jego szantaż, dając więcej czasu Europie ta sobie znajdzie partnerów którzy przetransportują/sprzedadzą w cenie w której kiedyś nie byłoby opłacalne, ale Europa będzie wstanie zapłacić więcej tylko żeby nie brać od Rosji ;)
  • Odpowiedz
@Vixay: Oby, mam taką nadzieję, tak naprawdę to tylko ta zima będzie ciężka, bo w następnej już wszystko będzie załatwione i wypracowane - umowy, transport, dobudują infrastrukturę (tutaj nie wiem czy wystarczy rok), więc ta zima to jedyna w której putler może coś ugrać jeszcze.
  • Odpowiedz
@hcbadixhc: Wszystkie główne państwa zaangażowane po stronie UA przeciw nazistowskiej rosji są w stanie zapewnić sobie gaz i ropę z pominięciem kacapowa. Mam tu na myśli: USA, GB, PL, LT, RO i BG. Scenariusz dobrze opisałeś i generalnie jest on z góry znany. Kacapy odetną od gazu Niemcy i powiedzą, że podłączą z powrotem jak Niemcy spowodują zaprzestanie tranzytu sprzętu przez PL. Polska powie, że "nii hu*a" i zacznie się
  • Odpowiedz
Nieformalne zawieszenie broni i czekamy na drugą fazę wojny za rok - półtora.

@jjb_: nie wydaje mi się, by to było w interesie rosji, przecież Ukraina się przez ten czas dozbroi, a rosja osłabnie przez sankcje. Ja nie mam pojęcia jak się to wszystko rozwinie, trudno przewidywać.
  • Odpowiedz