Wpis z mikrobloga

@chilon: najgorzej jak kupujesz serek wiejski i tak samo wygląda jak na twoim zdjęciu. Dramat. Zakupy w biedrze robię tylko w awaryjnych sytuacjach.
  • Odpowiedz
@bysiiu: A ja lubię akurat te jogurty bo biedrze obok mnie przeważnie są aksamitne w konsystencji jak są w promocji to nie kupuje bo wtedy przeważnie są już zsiadłym mlekiem. Teraz kupiłem po drodze do pracy i to już nawet nie zsiadłe mleko a zaczątki sera białego. Jeszcze brałem z długą datą ważności do 02.08 ( ͠° °)
  • Odpowiedz
@chilon: Ale wiesz, że w nabiale proces wytrącania serwatki jest naturalny i nie ma nic wspólnego z niską jakością produktu lub przechowywaniem? W lodówce też się wytrąca (rozwarstwia). I jest dowodem naturalności produktu, bo oznacza, że nie ma tam zagęszczaczy itd. Wystarczy zamieszać.
  • Odpowiedz
@ismenka: @raffi74: Idźcie może być mądrzy gdzie indziej? Żeby jogurt zgęstniał do tego stopnia, że tworzą się z niego kluchy bakterie muszą się nieźle napracować a dzieje się to wówczas kiedy mają zapewnioną odpowiednią temperaturę. Robiłem samodzielnie jogurty, kefiry biały i topiony ser wiem jak to wygląda.
  • Odpowiedz
@chilon: szkoda gadać, robiłem kiedyś test kupując przez jakiś czas serek wiejski z Krasnegostawu w Biedronce. Nigdy nie był taki, jaki powinien być, jak nie zbrylony w jedną kupę, to zwyczajnie gorzki, podczas gdy ten sam serek kupowany w Stokrotce był normalny. Nie kupuję po prostu śmietan, mleka i jogurtów w Biedronce bo to nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@kidnice: Ja nie kupuję też mięsa, bo wielokrotnie się naciąłem na kurczaka, który smakował rybą i generalnie podczas smażenia rybę było czuć
Odnoszę wrażenie, że mają od dłuższego czasu problemy z dostawami
  • Odpowiedz
@ismenka: @raffi74: Trochę tak ale nie do końca. Kluczowe jest tu przeprowadzenie w mleczarni homogenizacji komórek tłuszczowych mleka z którego produkowane są kolejne produkty mleczne.

Jak mi to miły Pan technolog tłumaczył, teraz konsument chce ładny jednorodny jogurt. Gdyby nie ten proces to nawet zwykłe świeże mleko by sie rozwarstwiło po dobie stanie w lodówce.
  • Odpowiedz