Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 38
Jak to jest, że ktoś nie brał kredytu "bo stopy procentowe mogą rekordowo wzrosnąć, zobacz co było 25 lat temu!!" i JEDNOCZEŚNIE beztrosko odkładał pieniądze, "zapominając" że druga strona monety o nazwie wysokie stopy to wysoka inflacja? I teraz płacze gdy został ukarany za swoją lekkomyślność? Serio myślał że w razie czego tracą tylko osoby z kredytem, a on dostaje puchar i fanfary?

Przy zakładaniu konta oszczędnościowego powinien być jakiś prospekt informacyjny załączony do umowy z symulacją poziomu inflacji i o ile wtedy stopnieje siła nabywcza tej gotówki.

#nieruchomosci #stopyprocentowe #kredythipoteczny
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elf_pszeniczny: Dobry post, proste odwrócenie roli, ale nie wiem czy ogarną skoro tutaj ekonomia większości kończy się na "podnosić stopy procentowe".( ͡° ͜ʖ ͡°) Gospodarkę by potrafili z-----ć, ich stara by straciła robotę w jedynym Januszexie w okolicy, ale mordę będą drzeć do końca.
  • Odpowiedz
Dobry post, proste odwrócenie roli, ale nie wiem czy ogarną skoro tutaj ekonomia większości kończy się na "podnosić stopy procentowe".( ͡° ͜ʖ ͡°) Gospodarkę by potrafili z-----ć, ich stara by straciła robotę w jedynym Januszexie w okolicy, ale mordę będą drzeć do końca.

@Xatoos: C-----y komentarz kredyciarza, który nie wiem czy ogarnia, skoro ekonomia takich jak on kończy się na "nic nie robić" ( ͡°
  • Odpowiedz
odkładają 25 lat do skarpety

@elf_pszeniczny: a to takich pełno na tagu i oni nie widza ze co roku zarabiaja coraz mniej a gdy raz na pół roku sprawdzą ceny mieszkań to się dziwią że im uciekaja

Deweloperzy znów zaczeli dawać dobre harmonogramy, przykładowo dziś płacisz 20% a za 2 lata pozostałe 80%. Czyli generalnie darmowy kredyt na 2 lata.
  • Odpowiedz
Za każdym razem mnie ciekawi co taki jaśnie pan by zrobił żeby załagodzić inflację. Pierdział w stołek? Obgryzał paznokcie? Czy zesrał się, ale szedł drogą Turcji i nie podwyższał absolutnie stópek i patrzył na inflację 70%?

@niochland: No widzę paletę rozwiązań masz dostosowaną do wiedzy kolegów na tagu. Zawieszenie podatku Belki, zaproponowanie jeszcze bardziej atrakcyjnych obligacji dla okresu >4 lata, jak najszybsza spłata zagranicznych zobowiązań i rolowanie długu wewnętrznie(chociaż PiS
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Xatoos:

Ile osób ma w Polsce kredyt mieszkaniowy?

Tzw. kredyciarz Schrodingera - wystarczająco liczny że rozwalił gospodarkę i jednocześnie tak mało liczny że nie warto się nim przejmować podnosząc stopy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@elf_pszeniczny: Jednocześnie liczą, że odkupią od nich mieszkania na spadkach chociaż prawie cała Polska(nie będę pisał procentów bo liczę, że @niochland wysili się i poszuka ile) siedzi na swoim/bez kredo. Ci co się wypieprzą z ratą to będzie niezauważalna korekta na rynku, a reszta zbiednieje, ale przetrwa.
  • Odpowiedz
@elf_pszeniczny: no słuchając OSZCZĘDZAJĄCYCH na wykopie to ich cykl zycia wygladal tak:
1.gromadz gotowke przy niskich stopach gdzie pieniadz jest tani - przegrywaj z inflacja bo lokaty/obligacje slabe, smiej z kredyciarzy
2.odkladasz i tak za malo by pobic wzrost ceny mieszkan, nie bierz kredytu bo to zlo tylko inwestycyjny dla firm jak wykop powiedzial, wynajmuj, smiej sie z kredyciarzy
3.w------a inflacje 10% +co bylo dla ciebie oszczedzajacego OCZYWISTE ze tak
  • Odpowiedz
kup mieszkanie 10% taniej za gotowke, smiej sie z kredyciarzy, zaloz konto marek-krakow i pisz ze kupiles bez wizyty w banku, juz nie wynajmuj

@madryinaczej: Punkt 4 nie nastąpił bo chcę widzieć jak tutaj chociaż jeden na tym tagu miał czystą gotówkę na coś więcej niż schowek na miotły naprzeciwko windy.
  • Odpowiedz
@Xatoos: dajmy in handicap, 10 lat mieszkania z rodzicami plus babcia i dziadek zostawia jednak wiecej temu Piotrkowi co nie może mieszkania kupic i kobity znaleść a stary chłop juz 30 lat, Marek robi w reichu to sobie da rade a Ania ma mieszkanie w kredycie z chlopem, trzeba pomoc najslabszemu :)
  • Odpowiedz
@elf_pszeniczny: nie wiem, ale sie domyslam
przecież tutaj panuje jakas totalna dychtomia myslenia - według oficjalnej narracji 500k to jest kwota na tyle latwa do odlozenia że dużo ludzie OSZCZĘDZAJĄCYCH jest poszkodowanych przez inflacje - ALE czekanie na spadki 20% czyli 100k jest warte kilkuletniego przepłacania na wynajmie xD

już pomijam to, że 500k gotówy to jest w p---u chajsu, nawet jak Niemcowi powiesz ze masz 100k euro w gotowce w banku
  • Odpowiedz