Jak to jest, że ktoś nie brał kredytu "bo stopy procentowe mogą rekordowo wzrosnąć, zobacz co było 25 lat temu!!" i JEDNOCZEŚNIE beztrosko odkładał pieniądze, "zapominając" że druga strona monety o nazwie wysokie stopy to wysoka inflacja? I teraz płacze gdy został ukarany za swoją lekkomyślność? Serio myślał że w razie czego tracą tylko osoby z kredytem, a on dostaje puchar i fanfary?
Przy zakładaniu konta oszczędnościowego powinien być jakiś prospekt informacyjny załączony do umowy z symulacją poziomu inflacji i o ile wtedy stopnieje siła nabywcza tej gotówki.
@elf_pszeniczny: Dobry post, proste odwrócenie roli, ale nie wiem czy ogarną skoro tutaj ekonomia większości kończy się na "podnosić stopy procentowe".( ͡°͜ʖ͡°) Gospodarkę by potrafili z-----ć, ich stara by straciła robotę w jedynym Januszexie w okolicy, ale mordę będą drzeć do końca.
@elf_pszeniczny: Jedyną racjonalną decyzją, inną niż wzięcie kredytu było zapakowanie się w obligacje indeksowane inflacją. Kupując w 2021 teraz już by zaczęły dawać 16% zysku minus belka
Dobry post, proste odwrócenie roli, ale nie wiem czy ogarną skoro tutaj ekonomia większości kończy się na "podnosić stopy procentowe".( ͡°͜ʖ͡°) Gospodarkę by potrafili z-----ć, ich stara by straciła robotę w jedynym Januszexie w okolicy, ale mordę będą drzeć do końca.
@Xatoos: C-----y komentarz kredyciarza, który nie wiem czy ogarnia, skoro ekonomia takich jak on kończy się na "nic nie robić" ( ͡°
@Wychwalany: no ale nie ciebie wołam skoro wydałeś te pieniądze. Chodziło mi o ludzi którzy odkładają 25 lat do skarpety bo kredyt na 25 lat jest "ryzykowny"
@elf_pszeniczny: a to takich pełno na tagu i oni nie widza ze co roku zarabiaja coraz mniej a gdy raz na pół roku sprawdzą ceny mieszkań to się dziwią że im uciekaja
Deweloperzy znów zaczeli dawać dobre harmonogramy, przykładowo dziś płacisz 20% a za 2 lata pozostałe 80%. Czyli generalnie darmowy kredyt na 2 lata.
Za każdym razem mnie ciekawi co taki jaśnie pan by zrobił żeby załagodzić inflację. Pierdział w stołek? Obgryzał paznokcie? Czy zesrał się, ale szedł drogą Turcji i nie podwyższał absolutnie stópek i patrzył na inflację 70%?
@niochland: No widzę paletę rozwiązań masz dostosowaną do wiedzy kolegów na tagu. Zawieszenie podatku Belki, zaproponowanie jeszcze bardziej atrakcyjnych obligacji dla okresu >4 lata, jak najszybsza spłata zagranicznych zobowiązań i rolowanie długu wewnętrznie(chociaż PiS
Tzw. kredyciarz Schrodingera - wystarczająco liczny że rozwalił gospodarkę i jednocześnie tak mało liczny że nie warto się nim przejmować podnosząc stopy ( ͡°͜ʖ͡°)
@elf_pszeniczny: Jednocześnie liczą, że odkupią od nich mieszkania na spadkach chociaż prawie cała Polska(nie będę pisał procentów bo liczę, że @niochland wysili się i poszuka ile) siedzi na swoim/bez kredo. Ci co się wypieprzą z ratą to będzie niezauważalna korekta na rynku, a reszta zbiednieje, ale przetrwa.
@elf_pszeniczny: no słuchając OSZCZĘDZAJĄCYCH na wykopie to ich cykl zycia wygladal tak: 1.gromadz gotowke przy niskich stopach gdzie pieniadz jest tani - przegrywaj z inflacja bo lokaty/obligacje slabe, smiej z kredyciarzy 2.odkladasz i tak za malo by pobic wzrost ceny mieszkan, nie bierz kredytu bo to zlo tylko inwestycyjny dla firm jak wykop powiedzial, wynajmuj, smiej sie z kredyciarzy 3.w------a inflacje 10% +co bylo dla ciebie oszczedzajacego OCZYWISTE ze tak
kup mieszkanie 10% taniej za gotowke, smiej sie z kredyciarzy, zaloz konto marek-krakow i pisz ze kupiles bez wizyty w banku, juz nie wynajmuj
@madryinaczej: Punkt 4 nie nastąpił bo chcę widzieć jak tutaj chociaż jeden na tym tagu miał czystą gotówkę na coś więcej niż schowek na miotły naprzeciwko windy.
@Xatoos: dajmy in handicap, 10 lat mieszkania z rodzicami plus babcia i dziadek zostawia jednak wiecej temu Piotrkowi co nie może mieszkania kupic i kobity znaleść a stary chłop juz 30 lat, Marek robi w reichu to sobie da rade a Ania ma mieszkanie w kredycie z chlopem, trzeba pomoc najslabszemu :)
@elf_pszeniczny: nie wiem, ale sie domyslam przecież tutaj panuje jakas totalna dychtomia myslenia - według oficjalnej narracji 500k to jest kwota na tyle latwa do odlozenia że dużo ludzie OSZCZĘDZAJĄCYCH jest poszkodowanych przez inflacje - ALE czekanie na spadki 20% czyli 100k jest warte kilkuletniego przepłacania na wynajmie xD
już pomijam to, że 500k gotówy to jest w p---u chajsu, nawet jak Niemcowi powiesz ze masz 100k euro w gotowce w banku
Gratuluję mózgu osobie w zakładzie karnym która zdecydowała się wypuścić mojego ojczyma recydywistę na święta. Tak skończyła się jego wizyta... #zalesie #zk
Przy zakładaniu konta oszczędnościowego powinien być jakiś prospekt informacyjny załączony do umowy z symulacją poziomu inflacji i o ile wtedy stopnieje siła nabywcza tej gotówki.
#nieruchomosci #stopyprocentowe #kredythipoteczny
@Xatoos: C-----y komentarz kredyciarza, który nie wiem czy ogarnia, skoro ekonomia takich jak on kończy się na "nic nie robić" ( ͡°
Komentarz usunięty przez autora
@elf_pszeniczny: a to takich pełno na tagu i oni nie widza ze co roku zarabiaja coraz mniej a gdy raz na pół roku sprawdzą ceny mieszkań to się dziwią że im uciekaja
Deweloperzy znów zaczeli dawać dobre harmonogramy, przykładowo dziś płacisz 20% a za 2 lata pozostałe 80%. Czyli generalnie darmowy kredyt na 2 lata.
@niochland: No widzę paletę rozwiązań masz dostosowaną do wiedzy kolegów na tagu. Zawieszenie podatku Belki, zaproponowanie jeszcze bardziej atrakcyjnych obligacji dla okresu >4 lata, jak najszybsza spłata zagranicznych zobowiązań i rolowanie długu wewnętrznie(chociaż PiS
Tzw. kredyciarz Schrodingera - wystarczająco liczny że rozwalił gospodarkę i jednocześnie tak mało liczny że nie warto się nim przejmować podnosząc stopy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1.gromadz gotowke przy niskich stopach gdzie pieniadz jest tani - przegrywaj z inflacja bo lokaty/obligacje slabe, smiej z kredyciarzy
2.odkladasz i tak za malo by pobic wzrost ceny mieszkan, nie bierz kredytu bo to zlo tylko inwestycyjny dla firm jak wykop powiedzial, wynajmuj, smiej sie z kredyciarzy
3.w------a inflacje 10% +co bylo dla ciebie oszczedzajacego OCZYWISTE ze tak
@madryinaczej: Punkt 4 nie nastąpił bo chcę widzieć jak tutaj chociaż jeden na tym tagu miał czystą gotówkę na coś więcej niż schowek na miotły naprzeciwko windy.
przecież tutaj panuje jakas totalna dychtomia myslenia - według oficjalnej narracji 500k to jest kwota na tyle latwa do odlozenia że dużo ludzie OSZCZĘDZAJĄCYCH jest poszkodowanych przez inflacje - ALE czekanie na spadki 20% czyli 100k jest warte kilkuletniego przepłacania na wynajmie xD
już pomijam to, że 500k gotówy to jest w p---u chajsu, nawet jak Niemcowi powiesz ze masz 100k euro w gotowce w banku
Potwierdzam że widziałem takie posty