Wpis z mikrobloga

też macie w dupie estymaty taskow? będzie zrobione to będzie zrobione?( ͡° ͜ʖ ͡°) a z roboty i tak nie w--------ą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#programista15k #programowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 8
@powaznyczlowiek haha u nas to samo. Co sprint niedowiezione wiec na retro temat że bierzemy za dużo do sprintu skoro się nie wyrabiamy. Nikt nie powie ze może się o---------y:D
  • Odpowiedz
@mcsQ: właśnie była rozmowa że nie obchodzi nikogo że bierzemy za mało ale jak jest wzięte 30 to ma być zrobione 30. Pogadają, karawana jedzie dalej. Na koniec i tak się liczy że robimy 120% tego co obiecaliśmy w celu średnioterminowym. I film idzie obejrzeć i remont mieszkania zrobić :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@mcsQ: u mnie pracują debile. Nie dowożą na koniec ale management niskiego szczebla każe zamykać żeby nie było spiloverow. Tworzy nowe taski na kolejny sprint na to samo. XD Dzięki temu wszystko jest na czas.
  • Odpowiedz
@mcsQ: ja nie mam w dupie. Jeżeli jest coś naprawdę nietrywialnego do wyestymowania to proszę o czas na analizę, estymuję z górką albo zaznaczam, że tu może być róznie. Niemniej wobec klienta czy tam PMa zawsze jasno w tych sprawach.
  • Odpowiedz
@mcsQ: mamy. Pytanie jaki jest tego cel. U mnie był jasny. Predictability over deliverability. Nie bierzemy niczego co jest cień szansy ze nie dowieziemy. Biznes chce być pewny że dowieziemy 5 taskow a nie być może 15. Stąd estymację, p---r, sprinty itp... Velocity mierzymy dla danego teamu i trwa klika dobrych sprintów zanim zaczniemy trafiać w estymaty.
  • Odpowiedz
@mcsQ: estymaty są po to, żeby ktoś planujący sprint miał zgrubną informację co ile trwa przez co np. wybierze inne taski. Spowiadanie się nic nie wnosi, oprócz mobbingu, jeśli na kogoś to działa. Oczywiście można je póżniej przegadać, by w przyszłości dawać lepsze estymaty i w sumie to tyle
  • Odpowiedz