Wpis z mikrobloga

#budownictwo
Cześć chciałem sobie wywiercić dwa otwory pod kołki, żeby lampę zamontować jednak bardzo mi je rozbija, pytanie czemu? Zdjęcia w komentarzach
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zeddicullus: to zacznij wiercic fi3 :) ..... tez mi kiedys rozbijalo to sie okazalo ze c-----y udar.... wiertarka pro zrobla w 5s otwor ale wez obok malym wiertlem zacznij a tylko rozwierc pod wymiar
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zeddicullus: wiertarka ma słaby udar, więc dociskasz mocniej żeby nie wiercić godzinę jednego otworu. Masz stosunkowo długie wiertlo i przy mocniejszym docisku się wygina i zamiast w osi wierci jakbyś wiertarka na boki ruszał.
Zostaw otwory tak jak masz i daj grubsze dyble. Jak nie masz to wsadziłem jakiś drewniany klin i dopiero kolek rozporowy.
No chyba że masz bardzo ciężka lampę to jednak bym się postarał o większe kołki.
  • Odpowiedz
  • 0
@melba generalnie to ja nie budowlany jestem, a okazało się, że 20 mm to ja mam tynku xd, kupiłem większe kołki 60 i teraz męczę tę dwa otwory, ale to beton zbrojeniowy i ciężko idzie, a nie wiem na ile wiertło mozna grzać, więc co chwilę robię przerwę
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zeddicullus: 20mm to dużo ale bez tragedii. Tak jak mówiłem, takie wiertarki mają bardzo słaby udar, a dodatkowo s tynk bardzo łatwo rozwiercić na boki.
Jeśli masz zamiar jeszcze kiedykolwiek coś wieszać, to kup sobie tania wiertarkę sds, coś z marketu budowlanego za 250-300zl.
  • Odpowiedz