Aktywne Wpisy
Pshemeck +353
lornemalvo77 +145
Trzymajcie za mnie kciuki Mirki. Ciężki dla mnie okres, byłem raz na AA (to zupełnie nie dla mnie), teraz skończyłem na psychologu od uzależnień. Póki co daję radę wytrzymać od tego gówna. Życie jest ważniejsze.
#alkoholizm #uzaleznienia #zalesie
#alkoholizm #uzaleznienia #zalesie
Ukraina ma wolę osiągnięcia operacyjnego pokonania rosyjskiej armii. Obecnie jednak kilka rosyjskich przewag i ukraińskich słabości prowadzi do konfliktu zaczepnego, który grozi przedłużającą się wojną, ostatecznie faworyzującą rosję.
- rosyjska wojna elektroniczna (EW) pozbawia Ukrainę wystarczająco szybkiego łańcucha zabijania, aby zniszczyć rosyjską artylerię.
- rosyjska artyleria blokuje ukraińską armię i uniemożliwia Ukraińcom koncentrację w celu podjęcia manewru ofensywnego.
- rosyjskie rakiety cruise powodują, że Ukraina ponosi wysokie koszty ekonomiczne i polityczne.
- Niedobór wykwalifikowanych żołnierzy piechoty i wojska pancernego ogranicza ofensywną siłę bojową Ukrainy.
- Ograniczony potencjał kadrowy ogranicza zdolność Ukrainy do planowania i przeprowadzania operacji połączonych na dużą skalę.
Międzynarodowi partnerzy Ukrainy są w stanie odwrócić tę dynamikę, aby umożliwić Ukrainie odzyskanie utraconego terytorium. Nie można tego osiągnąć poprzez fragmentaryczne dostarczanie dużej liczby różnych flot sprzętu, z których każda ma odrębne potrzeby szkoleniowe, konserwacyjne i logistyczne. Zamiast tego partnerzy Ukrainy powinni zracjonalizować wsparcie udzielane przez nich wokół niewielkiej liczby platform. Kluczowe wymagania Ukrainy w zakresie zdolności to:
- Antyradarowe/antyradiacyjne systemy poszukiwawcze dla amunicji krążącej w celu stłumienia lub zniszczenia rosyjskich kompleksów EW.
- Systemy rakietowe wieloprowadnicowe (MLRS) do namierzania i niszczenia rosyjskiej logistyki i zapasów amunicji, aby pozbawić rosyjską artylerię amunicji.
- Haubice 155-mm i amunicja do zapobiegania koncentracji rosyjskich oddziałów i wspierania koncentracji oddziałów ukraińskich.
- Bezpieczne systemy łączności.
- Przeciwpancerna broń kierowana i przenośne systemy obrony powietrznej (MANPADS).
- Bezpieczna możliwość poruszania się, aby umożliwić oddziałom ukraińskim manewrowanie w warunkach zagrożenia artyleryjskiego.
- Punktowa obrona w celu ochrony infrastruktury krytycznej.
Konieczne jest również przeprowadzenie na Ukrainie szkoleń na dużą skalę w celu sformowania nowych jednostek zdolnych do podjęcia działań ofensywnych oraz szkoleń dla sztabu i młodszych dowódców w celu wsparcia organizacji manewru ofensywnego połączonych sił zbrojnych.
Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)
https://rusi.org/explore-our-research/publications/special-resources/ukraine-war-paving-road-survival-victory
https://ik.imagekit.io/po8th4g4eqj/prod/special-report-202207-ukraine-final-web.pdf
#ukraina #rosja #wojna