Aktywne Wpisy
BrakWolnegoLoginu +101
Najpierw j-----m 5 lat jako konstruktor w korpo i robiłem studia z mechaniki, żeby mieć 5500 brutto, potem stwierdziłem, że tak się nie da i cudem półtora roku temu wskoczyłem do IT (Python+SQL i w pewnym stopniu Kotli), a teraz znowu szykuje się bezrobocie. K---a lvl 27, ostatni raz więcej niż 4 dni wolnego miałem po maturze 7 lat temu i dalej mam g---o w życiu. Przecież to jakiś k---a koszmar, niech
Koksixk +59
#gry #reddeadredemption2
Czy tylko według mnie rdr2 to jedna z najnudniejszych gier? Po 4h odinstalowałem przy akompaniamencie ziewania
Czy tylko według mnie rdr2 to jedna z najnudniejszych gier? Po 4h odinstalowałem przy akompaniamencie ziewania
Dawno nic nie pisalem bo tematyka na tyle specyficzna ze nie ma tu za duzo czytelnikow. Ostatnio bylo o wymogach na programista1M, ale po krotkim obczajeniu roznych niszy wyglada na to ze jezeli macie gadane po angielsku, doswiadczenie w system designie i leadowaniu projektow to obecne crypto moze byc zajebista okazja na 100% remote i solidnie platna pozycje.
Znalazlem projekt na twitterze, ±10 programistow (z czego kilku ex FANG lub z solidnymi exitami w swiecie startupow w serii B/C), funding ±10M od VC, napisalem im emaila na o-------l w stylu
“I found your project on X’s Twitter account among tons of shitposting. I like the idea and can see how it could work in the future. hmu if you need a tech lead with experience in X, Y, and Z, my resume's attached
- Zarev”
Odezwali sie szybko i pierwsza rozmowa z COO, pozniej CTO, glownym engineerem a na koniec CEO - swoja droga zajebiste tytuly dla firmy w ktorej pracuje tuzin osob.
Rozmowy z engineerami - Zaznaczylem ze mam brak znajomosci crypto i poprosilem by objasnili swoja domene ekspertyzy, opowiedzieli o designie ktory stworzyli i problemach na jakie trafili, a pozniej do konca rozmowy wytykalem w nich dziury lub drazylem tematy skalowalnosci/observability/bezpieczenstwa. Koncepty crypto sa latwo przenoszone na normalne programowanie wiec jak nie wiedzialem jak cos dziala w smart contractach to dopytywalem. Nie odpowiedzialem na zadne pytanie zwiazane z system designem lub live coding bo byli zbyt zajeci odpowiadaniem na moje pytania xD
Rozmowy z CEO/COO - szukanie dziur w pomysle biznesowym, wytykanie potencjalnych luk zwiazanych z security / promocja biznesu / wizji / wypytywanie o finanse. Ot pokazanie ze rozumiem ich biznes niegorzej niz oni.
Juz na 2. rozmowie uslyszalem ze “najchetniej pokazalbym Ci juz teraz kod zebys sam zobaczyl”, a na 4. zanim sie rozlaczylem uslyszalem ze jak cos sa w stanie zaplacic bardzo competitive, conajmniej 450k USD rocznie z czego ±250k USD gotowka reszta w opcjach. Zatrudnienie albo na B2B albo na UOP przez firme satelite, opcje platne w governance token ktory bede mogl na was zdumpowac po odpowiednim vestingu.
I w sumie tyle, oferta to negocjacji wiec sprobuje uczknac wiecej gotowki (w koncu zawsze jak negocjujecie to macie conajmniej 2 competitive offers, z czego jedna WERBALNA od Google/Facebooka, prawda?? ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Oferty raczej nie wezme, chyba ze na 2. robote
#programowanie #programista1m #programista15k #naukaprogramowania #chwalesie #kryptowaluty
P.S. polecasz jakieś konkretne miejsca, w których można znaleźć/prowadzić podobne dyskusje, bez tony wpisów typu „jak zaczac programować”? Miłego dnia
@magnussen:
Powinni wprowadzic licencje na pisanie pod tagiem o programowaniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1. Twitter - zazwyczaj najciekawsze dyskusje prowadzisz z gosciami z nickiem typu MadFrog14 z anime w profilowym
2. Blind - apka na telefon - ±50% hindusow i wiekszosc to tematyka pracy i zarobkow z US, ale czasem sie cos konkretnego znajdzie, przydatne do sprawdzania wysokosci
@zarev: czemu nie weźmiesz? Za mało $$$? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Pod takgiem #programista1m sa 2 wpisy, oba Twoje... To niezbyt dobrze swiadczy o ambicjach wykopkow. Gdyz poniewaz ten 1M PLN /rocznie to wcale nie jest znowu az taki niedosiegalny top. Ale niektorym to sie chyba nie miesci w glowie O_O Stop, to sie chyba nie miesci w glowie wiekszosci.
No nic, wiecej opcji dla mnie w
Mój obecny cel to takie 10k$ netto/mc który chciałbym osiągnąć w najbliższe 2 lata. Czy się uda - zobaczymy
No ale rozumiem, ze najpierw trzeba dojrzec i do pracy i do gospodarowania takimi ilosciami pieniedzy. Jak bylem bardzo mlody to tez pewnie mialbym z tym klopoty natury koncepcyjnej. Dzis jest inaczej; mam precyzyjna wizje tego jak to wszystko ma wygladac, a nadmienione ilosci pieniedzy sa takie takie "akuratne".
10k $ tez spoko IMO. Juz
Jedynymi osobami, ktore sa Cie w stanie nauczyc jezyka obcego sa lingwiści stosowani (lingwistyka stosowana). Na tych studiach w sposob naukowy opracowuje sie metody zmierzjace do jak najskuteczniejszej nauki angielskiego przez Polaka (czy chinskiego przez Szkota i inne kombinacje). To z tych studiow pochodza np. tlumacze symultaniczni.
Ci ludzie potrafia zrobic Ci assesment specyficznych dla Ciebie brakow i stworzyc plan ich uzupelnienia tak, abys mogl sie wypowiadac w sposob naturalny dla Ciebie.
Zajmuje to 2-3 lata. Niekoniecznie kosztuje wiecej niz normalna nauka angielskiego.
2x1 h lekcje per tydzien. Plus 2x2h prayc
Komentarz usunięty przez autora
Ogloszenia sa tez w internecie.
Pamietaj tylko, ze ma to byc Lingwistyka Stosowana, a nie lingwistyka. To znaczna roznica.
Czy mógłbyś przytoczyć jakieś techniki, które stosowałeś podczas nauki?
Tych technik (czy specjalistycznych podrecznikow) jest zbyt duzo, zeby to strescic w rozsadnym czasie. Znaczaco sie roznia od tego, co zna wiekszosc.
Jesli myslisz o samodzielnej nauce z wykorzystaniem podobnych materialow, to zapomnij. Duza czesc nauki polega na cwiczeniach, ktore nalezy wykonywac pod okiem nauczyciela. Chocby tych z poprawnego uzywania przepony, bez ktorych Polak nie jest w stanie poprawnie mowic po angielsku (my mowimy z
@user-agent-switcher: No z tym zes sie troche rozpedzil, pezes Pekao w calym 2021 zarobił 1,2 mln pln, a co dopiero czlonek zarzadu malego banku na wsi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1M podstawy + 200K z dodatkow, a teraz usun grzecznie komentarz ( ͡° ͜ʖ ͡°)