Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@itolek100: a ten nowy to co? Całkiem ładny.

Ja się tak xeoleo nakręciłem że już mam dość. Od jakiegoś czasu mam Mahlkonig Vario i robi robotę. Dużo więcej stopni mielenia niż w młynku ręcznym, pierwsze kilka kaw sobie dostrajam grubość mielenia szukając idealnego smaku dla świeżej paczki. Nie wiedziałem że można z kawy tyle smaku wycisnąć jak używałem młynka ręcznego :)
  • Odpowiedz
@WielkiNos: no to wciąż tak samo jak napisałem. aluminiowe żarna robione na CNC które są stabilne. wypadkowa tego to równy przemiał, mała ilość pyłu i łatwość mielenia
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@itolek100: posiadam taki od ok dwóch lat Kupowalem na AliExpress za ok 220PLN Bardzo polecam bo jak na tą cenę on po prostu wymiata. Porównywalem w kilkutygodniowej wymianie ze znajomym z innym chińczykiem - xeoleo50 i nieco krócej z comandante c40 i o ile od xeoleo jest wyraźne wolniejszy tu jednak jakość mielenia i odporność na tępienie żaren zdecydowanie lepsze, Z Comandante jeśli chodzi o równość przemiału wypada nieco gorzej
  • Odpowiedz
  • 0
@running dokładnie, mnóstwo recenzji jaki to hario super, kupilem i w sumie 3min mielenia kawy no spoko może tak mają te młynki ręczne... ale później zagłębiłem się w temat i jak przeczytałem że c2 mieli się kawe 30sec to kurde trochę się nakręciłem i teraz wiem że słusznie, a młynków hario nie polecam (jedynie v60) xd
  • Odpowiedz
@itolek100: będzie pan zadowolony, jak to się mówi. Od półtora roku katuję swojego jasno palonymi, twardymi, afrykańskimi ziarnami i dalej mieli identycznie jak na początku. Dziennie schodziło 20-40g, ostatnio 30-40g.

@WielkiNos: Największą różnicę robią żarna - w tanich młynkach są one ceramiczne, więc ziarenka są miażdżone. Żarna stalowe są bardzo ostre i pozwalają przeciąć ziarna, co daje lepszy i bardziej jednolity przemiał. Druga kwestia to stabilność tych żaren.
  • Odpowiedz