Wpis z mikrobloga

Wynajmowałem mieszkanie od ciotki (mieszkałem tam 10 miesięcy) no i z racji tego, że jestem wysoki (195) i mojej wagii (120kg) połamałem siedząc przy komputerze 2 krzesła z 4 takich samych ( ͡° ͜ʖ ͡°). No i teraz jest poniekąd problem, bo ciotka chce zwrot kasy za nie albo żebym kupil takie same. Niby spoko postanowienie sprawy i się zgodziłem ale jak tak dłużej myślę to czy na pewno powinienem całą kwotę za nie zwracać? Ja wiem, że je połamałem ale z racji tego, że dziennie siedziałem na nich po 8 godzin w homeoffice od poniedziałku do piątku to chyba poniekąd miały one prawo się rozjechać? Ja używałem je wedle ich przeznaczenia, nie skakałem po nich ani nic ( ͡° ͜ʖ ͡°). Też mi do głowy się nasuwa myśl co jeżeli spaliłaby się pralka/telewizor czy coś innego? Wtedy to by było chyba traktowane jako normalna cześć eksploatacji i wtedy bym już nie zapłacił. Natomiast jeżeli chodzi o krzesła to sam już nie wiem. O kase tutaj nie chodzi, bo już bym nawet zapłacił bez problemu tylko bardziej o zasadę, bo widzę że ciotka strasznie do wszystkiego się zaczeła czepiać jak już się wyprowadziłem i nawet do najmniekszej rzeczy się przyczepia mimo że nie ma naprawdę powodu. Krzesła jak na zdjęciu. Jak byście rozegrali to?

Kto płaci?

• Pół na pół 4.2% (42)
  • Ja płacę 90.3% (914)
  • Ciotka płaci 5.5% (56)

Oddanych głosów: 1012

• 23
  • Odpowiedz
@ReevoX: przecież nikt nie każe ci płacić, musisz usunąć szkodę. Napraw albo kup używki w takim stanie jakim były przed połamaniem. A nie czekaj to nie możliwe xD
co to za zarzuta
  • Odpowiedz
@ReevoX: dla mnie to w ogóle obca sytuacja, bo nigdy takiej relacji z żadna ciotka nie miałem czysto materialistyczną, po stawiając się w twojej sytuacji, polowe zapłacił bym za krzesła i druga połowę za święty spokoju
  • Odpowiedz
@czopek-wykopek: op pewnie już pisał formułę wg której obliczyć należność. wiek krzesła, waga osób na nim siadających, czas użytkowania, analiza materiałowa i mikroklimat panujący w mieszkaniu, ekspertyza biegłego sądowego xD
  • Odpowiedz
@ReevoX: Jak się złamały przy normalnym siedzeniu, to znaczy, że kiepskie, a jak kiepskie, to tanie, więc odkupuj.
Jak się złamały, bo jednak nie siedziałeś normalnie, to też odkupuj. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ReevoX: #!$%@?łeś krzesła grubasie to teraz płać xD Jeszcze się #!$%@? zastanawia jak ciotkę na hajs naciągnąć. Ciekawe czy czynsz płacisz rynkowy czy przez wzgląd na to, że to ciotka to masz taniej i za głupie krzesła nie chcesz bulić. #bekazgrubasow
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ReevoX: polecam przeczytać ustawę o ochronie lokatorów i jakie obowiązki ma najemca. Wynajmujący daje mieszkanie i oczekuje, że w dniu oddania będzie w stanie nie pogorszonym. Gdybyś lodówki czy pralki nie używał to by się nie zepsuła. Tak samo z krzesłami.
  • Odpowiedz