Wpis z mikrobloga

@ernestochefujara Z mojego doświadczenia - zdecydowanie tak, mBank oferuje mi coraz wyższe kredyty bez potrzeby dokumentów, Alior już mnie nawet nie weryfikuje jak coś biorę na raty (a wiem to stąd że okazało się że wpisywałem NIP w ogóle nie należący do firmy w której deklarowałem że pracuję i nikt tego nawet nie sprawdził).
@profildogier: jeżeli i tak masz coś kupić, to wzięcie tego na raty (szczególnie w promocjach (0%) - na pewno nie zaszkodzi. Historia kredytowa zwiększa Twoją wiarygodność kredytową i może mieć wpływ na maksymalną kwotę kredytu albo proponowane warunki (szczególnie gotówkowego, bo przy hipotekach to raczej ma marginalne znaczenie).

I taka rada, jak już się zdecydujesz i widzisz promocje, że raty 0% to polecam próbować to ogarnąć przez internet. Bo w innym
Czy branie kredytu w banku (i nasze regularne spłacanie) faktycznie wpływa na postrzeganie naszej osoby przez dany bank? tj podnosi nasza zdolnosc na przyszlosc/wyrabia wiarygodność itd?

@ernestochefujara: Posiadanie aktywnych zobowiązań zmniejsza zdolność kredytową.

Brak historii kredytowej nie jest przeszkodą do uzyskania kredytu hipotecznego i pozytywna historia kredytowa w żaden sposób nie ułatwia uzyskania takiego kredytu i nie wpływa na jego warunki. W przypadku gdy historia kredytowa jest negatywna - czyli występowały