Wpis z mikrobloga

@justlikethat: Moge ci moj przepis podac, wyszlo zajebiste.

2-3 łodygi selera naciowego drobno posiekanego
1 mała marchewka drobno posiekana
1/2 cebuli też drobno posiekanej
450g wołowiny
150g wieprzowiny (takiej tlusciutkiej najlepiej)
4-5 plastry pancetty, albo boczku wędzonego bardzo drobno posiekanego, prawie zeby z tego byla taka papka jakby
2 duże pomidory obrane ze skóry
200ml mleka
150ml czerwonego wina (polslodkiego uzylem, jakies za 25-30zl w lidlu kupisz)
500ml bulionu, może być
@Megawonsz_dziewienc od siebie dodam, że zamiast 2 pomidorów na te ilość składników jedna puszka będzie ok, a do wzbogacenia smaku prawilnej będzie oregsno (suszone bo świeżego szkoda na taki czas duszenia). Mleka daje też tak z połowę mniej 15-30 minut przed końcem w zależności od konsystencji sosu. Z protip'ów. Całość smażenia zarówno mięsa jak i sofritto można wykonać bezpośrednio w garnku w którym będzie się dusił sos. Wino świetnie zdeglasuje garnek i