Aktywne Wpisy
dddobranoc +149
Czy Zakrzówek w Krakowie to miejsce eksterytorialne Ukrainy?
Ja rozumiem dostępność i darmowe miejsce + wielu przybyszy z Ukrainy nie pracuje (dzięki Polsko za zasiłki), więc mogą od rana leżeć cały dzień nad wodą,
ale chciałbym też móc skorzystać z tego miejsca jako rodowity Krakowianin, który przez lata się tam kąpał dopóki nie zaczęli zmieniać tego miejsca z dzikiego na ucywilizowane. I nie uważam tej zmiany za złą, bo jakby było dziko
Ja rozumiem dostępność i darmowe miejsce + wielu przybyszy z Ukrainy nie pracuje (dzięki Polsko za zasiłki), więc mogą od rana leżeć cały dzień nad wodą,
ale chciałbym też móc skorzystać z tego miejsca jako rodowity Krakowianin, który przez lata się tam kąpał dopóki nie zaczęli zmieniać tego miejsca z dzikiego na ucywilizowane. I nie uważam tej zmiany za złą, bo jakby było dziko
stormi +18
ale sie swietnie opalilam!!!!!! przepieknie teraz kazdy outfit z innym dekoltem wyglada😍😍😍😍😍😍😍😍😍
@niebezpiecznik-pl @ZaufanaTrzeciaStrona
Patrzcie jakiego SMS od GLS dziś dostałem. Pierwsze co pomyślałem, że to scam jednak zadzwoniłem dla pewności do GLS i okazuje się, że faktycznie oni wysyłają takie SMSy. Skąd klient GLS ma wiedzieć czy to ktoś nie podkupił sobie numeru i nie podszywa się nabijając usługi SMS premium?
@wmw987: to wtedy #!$%@? Dzwon do GLS z pytaniem o co chodzi i czy to legit wiadomość, a nie w momencie jak nikt niczego od ciebie nie wymaga xD
@wmw987: istnieją, ale treść takiej wiadomości jest inna. Oszuści podstawiają link, który prowadzi do podrobionej strony, np. banku lub jest napisane, żeby odpisać na wiadomość. W wiadomości od kuriera z kodem nic takiego nie ma.
@wmw987: ale to przecież nie ma żadnego sensu, bo... ten PIN można mu podać od razu, po co wysyłać go na ten sam numer? Gdzie tu sens?
Ludzie nabierają się na głupsze rzeczy. Problemem tutaj jest to, że GLS przyzwyczaja odbiorców paczek do tego, że wysyłają pin i trzeba go podać kurierowi. Reszta to już socjotechnika i statystyka bo na 100 osób zawsze ktoś oddzwoni pod numer podany w wiadomości i odeślę pin.
Także jeszcze raz mówię. Ta wiadomość nie jest scamem jednak każdy może wysyłać takie wiadomości a potem cześć ludzi poda pin kiedy osoba proprosi
Tak, każdy może wysyłać spreparowane wiadomości do losowych ludzi w nadziei że się złapią, i są pewniejsze metody niż na pin dla kuriera.
Nom chyba, że będą czekali aż ktoś oddzwoni mówiąc, że nie może paczki odebrać bo jest np w pracy i wtedy kurier powie, że ja może zostawić u sąsiadki albo pod drzwiami. Jeśli taka osoba się zgodzi to potem pozostaje powiedzieć, że teraz np jedzie autem i prosi odesłać pin smsem bo nie może teraz go zapisać. Zawsze znajdą się tacy którzy się na to zgodzą bo nie raz dostawali