@Mishy: a faktycznie jest tu kalkulator ale nic mi to nie mowi xd nie ma żadnych kroków a pierwszy raz słysze o hydracji i jakichś zaczątkach podczas robienia pizzy
@wypokk_: bo to wiedza podstawowa #pdk hydracja to stosunek wody do mąki, 100g mąki i 60g wody to 60 %, lepsze mąki pozwalają na użycie większej ilości wody
@wypokk_: jak najwięcej stopni i az będzie gotowa xd
takie półprofesjonalne piece elektryczne wyciągają 400-450 stopni i pozwalają na wypiek w około minutę W zwykłym piekarniku, mając kamień do pizzy( sluży do akumulacji ciepła) można na nim wyciągnąć ponad trzysta stopni, mi wypiek zajmuje wtedy 2-4 minuty Bez kamienia używając samej blachy czas wydłuza sie o kolejen minuty
Minister spraw zagranicznych Wielkiej Brytanii w 2 dniu po objęciu urzędu w pierwszej wizycie zagranicznej wybrał się do prywatnego dworku ministra Sikorskiego. #bekazpisu #polityka #sikorski #msz #uk
#dietaopartanapizzy #pizza #pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
Na cieście jest sos biały (masło, mąka, cebulka i śmietanka 30%), mozzarella, nduja i podgotowane szparagi a po pieczeniu żółtko jajka
hydracja to stosunek wody do mąki, 100g mąki i 60g wody to 60 %, lepsze mąki pozwalają na użycie większej ilości wody
takie półprofesjonalne piece elektryczne wyciągają 400-450 stopni i pozwalają na wypiek w około minutę
W zwykłym piekarniku, mając kamień do pizzy( sluży do akumulacji ciepła) można na nim wyciągnąć ponad trzysta stopni, mi wypiek zajmuje wtedy 2-4 minuty
Bez kamienia używając samej blachy czas wydłuza sie o kolejen minuty