Wpis z mikrobloga

@eternalzz: Bo stara farba nie trzymała - przed malowaniem dobrze jest zeskrobać starą farbę szpachelką, bo inaczej jest ryzyko, że odejdzie przy malowaniu i będzie więcej roboty.

Napisałem Ci o tym tutaj: https://www.wykop.pl/wpis/66013639/chce-zrobic-memele-malowanie-czu-powinienem-kupic-/#comment-233975653

Ale jakbyś uzupełniał jakieś dziury i zdzierał starą farbę (polecam to zrobić, jeśli się słabo trzyma, bo jak tego nie zrobisz, to jest szansa, że i tak Ci odejdzie z wałkiem podczas malowania i zrobisz sobie ekstra robotę)
@eternalzz:

którego miałem nie ruszać

Klejenie taśmy też się liczy - teraz już wiesz, nauka na przyszłość ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A teraz jak nową farbę dam na ścianę i nakleję tę taśmę na nową farbę żeby pomalować sufit to nowa farba nie zejdzie?

Jeśli to co masz pod spodem dobrze trzyma (zeskrobałeś starą farbę / klej po tapecie) i zagruntowałeś, to przy dobrej jakości taśmie (polecam
Pobierz
źródło: comment_1654795711nBm4offxaRTxG1P3EXrr72.jpg
@eternalzz: Tak sobie tylko teraz myślę... Jak nie malujesz sufitu (więc i pewnie nie pociągniesz góry ściany na biało), a miałbyś robić pasek... to trochę słabo, bo na tym pasku (pod taśmą) będzie stara farba + nowa farba gruntująca, ale nie będzie nowej, właściwej farby. Może pociągnij górę tej ściany (na grubość taśmy) ze 2 razy jeszcze tą farbą gruntującą, żeby było w miarę biało. Chociaż te farby zwykle nie są
@eternalzz: Rób sufit najpierw. Raz, że przyda się pociągnąć białą farbą ten pasek który zostawisz na ścianie, a dwa: nie zachlapiesz ścian farba z malowania sufitu. Serio, dodasz sobie tylko roboty, rób sufit.
@Regis86: mama mi mówi, żeby w ogóle nie robić sufitu ech, bo nie pozwala mi przesunąć mebli z 1 ściany i chce by ta 1 ściana nie była malowana...
Zobaczę jak jutro w dziennym słońcu jak to wygląda, może jednak nie malować tego sufitu ech