Wpis z mikrobloga

@klawiszs: Liga Narodów to nie jest mecz o stawkę tylko odpowiednik towarzyskich z których 3 drużyny raz na 4 lata coś będą mialy tj. miejsce na euro. Mecze o stawke się zaczną wraz z eliminacjami na niemieckie euro.
  • Odpowiedz
@klawiszs: Nikt się nie będzie spinać, bo kiedyś trzeba testować taktykę czy skład. To są mecze towarzyskie, innych praktycznie nie ma, więc zawsze będą mniej lub bardziej poligonem doświadczalnym.

Nie tłumaczy to klęski, ale jednak to zupełnie co innego niż np. mecz eliminacyjny.
  • Odpowiedz
@klawiszs: p0laki w komentarzach:

- Polska wygrywa w meczu o pietruchę w lidze narodów- "panowie jest dobrze, widac progres ekipy, widac ze zmiana trenera i taktyki pomaga"
- Polska przegrywa w meczu o pietruchę w lidze narodów- "kuwra mecz o nic, skład na próbę, nikt sie nie spina"

Nikt sie nie spina xD tylko czemu to polacy dostają cały czas w tubę albo grają takie padło że memy można robić
  • Odpowiedz
@Mave: Umiejętności indywidualne to jedno, ale wczoraj próbowaliśmy grania trochę inną taktyką. Podchodziliśmy wysoko, próbowaliśmy pressować. Wcześniej tego nie graliśmy, a już na pewno nie z takim rywalem. Gdyby to były MŚ to prawdopodobnie nie gralibiśmy tak odważnie i wynik byłby inny. Mnie martwi coś innego, a mianowice to, że nasi piłkarze nie doskakują do przeciwników gdy ci mają piłkę. Wczoraj przez to straciliśmy chyba 3 bramki. Daliśmy miejsce Belgom
  • Odpowiedz
@Mave: a ktoś mówi że jest super. tylko że to nie jest mecz o stawkę. Ja myślę że ms skończymy z 3 pkt i wracamy do domu już w listopadzie. Nasz poziom to awans i uczestnictwo w turnieju. Można się łudzić że jesień mamy lepsza niż wiosnę i lato zawsze. Ja jestem pewny że Meksyk i Argentyna nas zabiega i tak jak. Belgia w x minucie np. 70 skończy się
  • Odpowiedz
@Mikstolar: Za Sousy reprezentacja grała pressingiem i wysoko.

Podchodziliśmy wysoko, próbowaliśmy pressować

Mnie martwi coś innego, a mianowice to, że nasi piłkarze nie doskakują do przeciwników gdy ci mają piłkę.

Te dwa zdania sobie przeczą, albo się gra wysoko i pressuje, albo się nie doskakuje. Jak się nie doskakuje, to nie
  • Odpowiedz
a ktoś mówi że jest super. tylko że to nie jest mecz o stawkę

@Atomus: Nikt nie mówi że jest super, ale argument "Liga Narodów to nie jest mecz o stawkę tylko odpowiednik towarzyskich" to żaden argument. Jaką różnicę sprawia piłkarzowi czy gra na Mundialu czy w Lidze Narodów, skoro nie potrafi utrzymać piłki przy nodze na przestrzeni 3 metrów?
  • Odpowiedz
@Mave: Jak się doskakiwanie i pressing wykluczają? Przecież graliśmy pressingiem na ich połowie, a nie doskakiwaliśmy, gdy oni atakowali i byli przed naszym polem karnym. I tak Liga Narodów to jest miejsce na eksperymentowanie. Bo gdzie indziej to robić? Powiem więcej - nasze miejsce jest w dywizji niżej i uważam, że nawet lepiej byśmy na tym wyszli.
  • Odpowiedz
@Mave: z Belgia jest różnica klas. Jak grasz z taką Walią 2 to masz więcej czasu na wszystko nie mówiąc o słabszych rywalach. To było po prostu zobrazowanie różnicy ktoeej przynajmniej ja byłem świadomy i przed meczem założyłem się że będzie 4:0. Byłem blisko jeśli chodzi o różnice goli. Z Holandia już pewnie zamurujemy to skończy się na dwójce i to samo w następny wtorek. Na lepszy wynik można liczyć
  • Odpowiedz
@Mikstolar: Pressing się stosuje zarówno na połowie przeciwnika jak i na swojej, w obu sytuacjach starając się wymusić stratę piłki. Według mnie wykluczają się na tyle, że pressing bez doskoczenia do przeciwnika to tylko bieganie w kierunku przeciwnika i tyle. Ciężko mówić o pressingu gdy przeciwnik traci piłkę w otoczeniu 3 piłkarzy Polski i jest w stanie do niej dobiec i ją z powrotem przechwycić. Dla mnie to nie pressing.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mikstolar bzdury piszesz. Znacznie lepiej jakby nasi ogrywali się z lepszymi, a nie znów ze sredniakami. Jak już porownywac się to na tle lepszego rywala. W Europie jest okolo 7 znacznie lepszych zespolow - Francja, Anglia, Hiszpania, Wlosi, Belgia, Holandia, Portugalia. Z czego z Anglią, Hiszpanią i Portugalia potrafiliśmy zremisować w ostatnich latach.
Z zespolami takimi jak Dania, Austria, Chorwacja, Czechy, Szwajcaria, Wegry, Walia powinnisny grac w miarę porownywanie.
Natomiast w
  • Odpowiedz