Aktywne Wpisy
toitakniemaznaczenia +247
mam dziś urodziny
#frenpill
#frenpill
Vamyss +329
Wczoraj miałem urodziny będzie trzeba się zapisać na kolonoskopię bo już lvl 31 here. Wchodzę po dyżurze około 19:20, #rozowepaski lvl 25 powiedział ze będzie u mnie za około 50 minut bo jeszcze musi coś załatwić. Otwieram drzwi i słyszę jak ktoś śpiewa mi sto lat. Nagle zza roku wychodzi moja z torem, który upiekła w tajemnicy i z uśmiechem na twarzy wita mnie w drzwiach.
Mnie zamurowało. Jestem z nią od
Mnie zamurowało. Jestem z nią od
- Posiadam jednoosobową #dzialanoscgospodarcza i rozliczam się przez #ryczalt 8.5% z tytułu umowy #b2b z zagranicznym kontrahentem.
- Planuję kupić #samochod (benzyna lub elektryk) - załóżmy, że za 100k, odbiór i wpłata pełnej kwoty będzie w okolicach października/listopada.
- Na ryczałcie mogę podobno odliczyć 50% VATu (czyli 11.5K), na liniowym 100% VATu (czyli 23K).
1. Czy mam możliwość legalnego przejścia na podatek liniowy PIT 12% (słyszałem coś o lipcowej luce?) na jeden dzień lub miesiąc, kiedy będę kupował samochód, i odliczenia sobie 100% VAT, z niewielką dzienną/miesięczną stratą na wyższym podatku - a więc jednorazowo zyskując około 11K?
2. Czy w przypadku ryczałtu/podatku liniowego mam możliwość odliczania całości/części VATu za paliwo/ładowanie (użytkowanie samochodu w niewielkim stopniu powiązane z pracą)? Jeśli tak, to w jaki sposób?
3. Czy w przypadku wyboru samochodu elektrycznego są jakieś dodatkowe dopłaty rządowe z tytułu wzięcia auta na firmę?
4. Lepszy leasing czy gotówka, jeśli mam od razu dostępne środki? Zakładam, że kredyt i wynajem odpadają.
#pytanie #prawo #podatki #firma #jdg #przedsiebiorstwo #benzyna #paliwo #ev #samochodyelektryczne #auto
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62a0d6cbaf62711cf5c3faa3
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
@AnonimoweMirkoWyznania: ryczałt i liniowy to podatek dochodowy. VAT to osobna kwestia i w obu przypadkach odliczasz 50% lub 100% VAT w zależności jak będziesz użytkował auto
Ad1. Przejść można tylko na zasady ogólne i będziesz musiał cały rok 2022 rozliczyć na zasadach ogólnych wtedy
Ad2. Przy użytku mieszanym odliczasz chyba 75%
Ad3. Są dopłaty
Ad4.
Jak już wprowadzisz auto fakturą zakupową, albo pierwsza leasingową i ustawisz czy to użytek mieszany to potem wszystko liczy się automatycznie