Wpis z mikrobloga

Czy jest jakaś norma ile godzin w ciągu dnia może być hałas na budowie albo jakieś godziny lub coś takiego?

Mam za płotem budowę 6 bliźniaków i napieprzają koparki i wywrotki cały dzień. Od 6.30 do 21, nieraz dłużej. Teraz siedzę na ogrodzie i mi koparka kwiczy, bo jakaś nienasmarowana.

Na łeb można dostać.

Ja rozumiem, że na budowie jest hałas i że jakoś te domy trzeba wybudować, no ale bez przesady.

#budujzwykopem #budowadomu #budownictwo
  • 6
  • Odpowiedz
Nie ma przepisu, który określałby wprost, bez względu na rodzaj inwestycji, obowiązek uzyskania pozwolenia na prowadzenie prac budowlanych w godzinach nocnych. Musisz sprawdzić w lokalnych warunkach środowiskowych czy są specjalne ograniczenia w zakresie hałasu. W pozwoleniach na budowę powinny znajdować się tez między innymi zalecenia w zakresie ochrony przed hałasem
  • Odpowiedz
W sumie to jeżeli hałasy są uciążliwe zadzwoń na straż miejska i złóż skargę. Może coś wskórają.
  • Odpowiedz
@LucaJune: Ja Ty budowałeś to nikomu nie przeszkadzało ( ͡° ͜ʖ ͡°). Zawsze mnie to śmieszyło jak działałem na budowie. Budowany blok niedaleko innego dosyć nowego bloku i oczywiście codziennie telefony ze głośno bo beton leją xd Oczywiście jak ich blok był budowany to napewno ktoś z nich się zastanawiał czy ta pompa może o 22 pracować i chodzili do kierownika z prośba o prace tylko
  • Odpowiedz
  • 0
@LucaJune
To idź powiedz szefowi żeby nasmarowali. Jak ich sprzęt to szybko każe operatorowi nasmarować, bo zaraz na serwis będzie musiał wysłać ;)
  • Odpowiedz