Wpis z mikrobloga

Mam taki problem w android coroutine - dla ludzi co w tym dłużej siedzą raczej banalny.

Generuję widok w pętli i dodaję elementy do linearLayout - pętla w pętli (robię tabelkę) i trochę to trwa więc przed przejściem na ten widok chcę wyświetlić progressbar. Wyświetla się, ale nie ma animacji tylko dostaję laga.
Jak to ogarnąć, żeby widok w tle się ładował i progressbar działał płynnie.
Według mnie problemem jest to, że widok musi się generować na głównym wątku i progressbar też na nim musi być.
Od razu mówię, że runOnUiThread nie działa.
Ktoś coś?
#programowanie #kotlin #coroutine
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sucharixx: o matko dlaczego chcesz generować tabelkę w głównym wątku? na zasadzie jakiejś pętli for na linearLayout? to wygląda na mega problematyczne. Po to powstały właśnie recyclerView aby poprzez adapter samo to wewnątrz ogarnąć. Jeżeli już to podesłałbyś jakiś kod może spojrzę inaczej nie ma jak Ci pomóc.
  • Odpowiedz
@acpiorundc: chciałem na recyclerView, ale później pojawia się problem, że wszystko generuje się podczas scrollowania i jak daje onClick na item to naglę muszę dawać loop na wszystkie elementy w liście żeby sprawdzać czy nie sa kliknięte bo inaczej jeżeli kliknę i przescrolluje to losowe elementy sie zaznaczają
  • Odpowiedz
@sucharixx: nie zrobisz tego płynnie bez recycler view. Po to powstał recyclreView aby niwelować tego typu problemy. Nie da się na raz stworzyć wielkiej tabelki. A jeżeli chodzi o jakieś dziwne zaznaczanie elementów podczas scrollowania to pewnie nie rozumiesz jak działa cała idea recyclreview + adapter. Bez kodu nie jestem i nikt nie jest w stanie ci pomóc.
  • Odpowiedz