Wpis z mikrobloga

TL;DR Cebullion Zaora to jest po prostu trollowanie, żart. To jest dobry chłop, on nas po prostu strollował : )

Ale po kolei. Najpierw po przeczytaniu litepaperu się zesrałem, że oszukujo i to jest ponzi.
To znaczy dokładnie to był proces jednoczesny:
https://www.wykop.pl/wpis/65745077/dzisiaj-nagotuje-sobie-grochowki-zeby-miec-piekne-/

Ale będąc przezornym zaplanowałem kolejne posiedzenie na następny dzień i mnie wtedy oświeciło! To jest tylko żart, on nas wszystkich strollował : )

Pomniejsze śmieszki:
* Cebullion jest alternatywą dla innych kryptowalut opartych na PLN. - No przecież takich nie ma, w sumie śmieszne : ) Chyba Zaor nawiązuje tu do starego wpisu @Amelcio o ePLN (mnie śmieszy)
* mamy pojazd na USDT, co jest od kilku lat bardzo modne. Klasyka Panowie
* Cebullion to reprezentacja jednego polskiego złotego w skali 1:1 - modelarstwo się kłania xD
* [pozostałe] monety [...] wydają regularne atesty i [są] wspierane przez dolary amerykańskie. Czy to pisało dziecko z przedszkola?

GRUBE ŚMIESZKI:
* Cebulion jest tak bardzo użyteczny, że można go kupić i sprzedać, a nawet przenosić pomiędzy adresami Ethereum (wow!). A to za jedynie niewielką prowizję 3% !
* "stablecoiny takie jak cebullion" (ale jednak zupełnie inne) "mają": ułatwiać kupowanie kryptowalut i ich rozliczanie (o tak!), unikanie banków (no tak, kupno i sprzedaż przelewem i full KYC!), tanie wysyłanie (no na ETH powodzenia), kupowanie przedmiotów (nie da się, bo nikt cebulliona nie będzie uznawać).

ALE TERAZ NAJLEPSZY PUNKT PROGRAMU CEBULLION POZWALA NA UNIKNIĘCIE HIPERINFLACJI XDDDDDDDDDDD
@rafalzaorski tu mnie zniszczyłeś : ) To jest tak głupie, że aż śmieszne! Zdobyłeś moje serduszko! I tak wiem, że jest napisane "takie jak", no ale i tak lol.

Oczywiście jest niewielka szansa, że to wszystko nie jest żart... Wtedy byłby to sztuczny "stablecoin" pompujący inny token Zaora - bigshortjakieśgównobets. Ale wydaje mi się, że Zaor to dobry chłop i to jest taki pojazd po Wykopkach (i po mnie). Ale ja się nie dałem. Ja wiem, że to jest żart. Nawet portale typu bitcoin.pl to łyknęły (a może to tylko artykuły sponsorowane, choć brak takiej adnotacji).

Wołam @majkitb bo chciał.
Może też @gysnde bo też robiłeś recenzję...

#cebullion #kryptowaluty
maggotbrain15 - TL;DR Cebullion Zaora to jest po prostu trollowanie, żart. To jest do...

źródło: comment_1653493520tML9A1TuhUK6VDnb9tG8IQ.jpg

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gysnde: @maggotbrain15: mogliby zrobić 0% (pomijając fee sieci) i dalej na tym zarabiać lokując zebrane środki choćby w papiery skarbowe. W sumie nie wiem czemu się tak tej prowizji czepiliście, są przypadki użycia kiedy i te 3% bez problemu twórca aplikacji by przełknął.
  • Odpowiedz
no fajnie, ale DAI/USDC Cię chamsko nie o-------a z % transakcji. To bezczelny "rent-seeking" za minimalną usługę.

@gysnde: no fajnie, ale co z tego? 2Z Capital proponuje produkt Cebullion za określone fee, a ktoś inny się na takie fee z własnej woli godzi. Gdzie widzisz problem?

bo nie będzie ani pozwoleń ani zaufania do
  • Odpowiedz
@produktdotestow: związek jest taki, że bitcoinowcy nie używają stablecoinów. Natomiast druga sprawa to jest to, że takie coś kupią tylko osoby akceptujący wysokie ryzyko, czyli fani mniejszych coinów. Co do zaufania to możesz zrobić ankietę, ale żaden duży inwestor w coś takiego raczej nie wrzuci kasy bo zaufanie buduje się latami. Tylko jako transport, środek przesyłania to tak oczywiście, ale to musi być odbiorca transakcji np. giełdy, sklepy.
  • Odpowiedz
mylisz shiciarstwo w crypto z optymalizacją kosztów. Jeśli tx w PLNc kosztowała kilka-kilkanaście groszy, to sporo małych i średnich biznesów, które nie mają obecnie dźwigni negocjacyjnej z VISĄ, zacznie wspierać taką formę płatności, bo dzięki temu zaoszczędzą grube pieniądze: 2% całego przychodu.

@gysnde: Twój problem polega na tym, że patrzysz na to tylko przez pryzmat kosztów, a nie rozumiesz tego że mając polski stablecoin można zaimplementować rzeczy których nie da
  • Odpowiedz
@gysnde: ale ty wyobrażasz sobie, że to będzie działać natychmiastowo jak blik. A piszą tam o księgowaniu środków na rachunku bankowym. Ale załóżmy, że jest szybkie. To pytanie czy to jest już TEN moment, żeby sklepy obsługiwały płatność prywatną "kryptowalutą" i to jeszcze w Polsce... Bardzo optymistyczne podejście. A CBDC za rogiem, które będzie miało na początku preferencyjne warunki żeby odciągnąć ludzi od krypto.
  • Odpowiedz
modyfikują litepaper na żywo, kiedy dostają zjebkę od ludzi: usunięcie bezsensownej wzmianki o "uniknięciu hiperinflacji" czy zmiana zakresu prowizji z 1%-3% do 0.1%-3%

@gysnde: no to faktycznie słabo wyszło, imo za bardzo się pospieszyli z wyciągnięciem projektu na światło dzienne. Gdyby nie artykuł na cashless.pl który przyuważył zgłoszenie do urzędu patentowego prawdopodobnie byśmy teraz jeszcze nic o tym projekcie nie wiedzieli.
  • Odpowiedz
@gysnde: no ok, może faktycznie z CBDC trochę się pospieszyłem, jak na razie tylko reżimy to wprowadzają (Chiny i coś jeszcze). Transport ma sens, zgadzam się w 100%, ale wtedy taki cebulion będzie wyłącznie kupowany po twojej stronie i sprzedawany po stronie sklepu. Skąd w takim razie zysk z papierów skarbowych, skoro nikt nie będzie trzymał w średnim terminie cebulionów?
  • Odpowiedz
@maggotbrain15: Ciekawi mnie apropos takich tematów, czy w momencie, gdy wejdzie podwyżka w systemie BLIK, którym się wszyscy podniecamy i notabene sam go używam po kilka razy w tygodniu, to czy będziemy widzieli ile dokładnie mamy dopłacić za transakcję, czy po prostu będzie ona wliczona w produkty (czyli to już problem sklepu, aby równomiernie rozłożyli koszty BLIKa na klientów).

Tutaj cały na biało wchodzi Cebulion, bo z niezależnych źródeł wiem,
  • Odpowiedz