Wpis z mikrobloga

@DarkBream: Coś sobie ubzdurałeś.
Przeczytaj lepiej KC i to dokładnie;

Art. 157. [Przeniesienie własności nieruchomości]
§ 1. Własność nieruchomości nie może być przeniesiona pod warunkiem ani z zastrzeżeniem terminu.
§ 2. Jeżeli umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości została zawarta pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu, do przeniesienia własności potrzebne jest dodatkowe porozumienie stron obejmujące ich bezwarunkową zgodę na niezwłoczne przejście własności.

Art. 158. [Forma przeniesienia własności nieruchomości]
Umowa zobowiązująca do
Palwed - @DarkBream: Coś sobie ubzdurałeś.
Przeczytaj lepiej KC i to dokładnie;

A...

źródło: comment_1653563777HkLfabYrf2azHRKVwby2bB.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Palwed: jestem prawnikiem, zdałem egzamin notarialny, pracuje w zawodzie. Jakby mi 5 osób po wejściu do tramwaju powiedziało, ze mam liścia na głowie to bym przynajmniej sprawdził, a nie krzyczał, ze się wszyscy uwzięli.
  • Odpowiedz
@DarkBream: I jako notariusz tworzysz umowy przenoszące własność nieruchomości pod warunkiem?

Innymi słowy; skutek umowy, jakim jest przeniesienie własności nieruchmości, następuje wg jej treści, po powstaniu/ustaniu warunku czyli zdarzenia przyszłego i niepewnego (89 kc)?
Poważnie tworzysz takie umowy?

Panie rejencie, zdobądź się pan na pół merytorycznego argumentu. Bo póki co to czytam tylko uwagi personalne pod moim adresem...

Jacy "wszyscy"? Kilu krzykaczy z wykopu, którzy nie są w stanie podać pół
  • Odpowiedz
@Palwed: Ale posłuchaj już na spokojnie: nie kłócimy się o skutek zawarcia takiej umowy. Wyżej pisałeś, że takiej umowy zawrzeć nie można, więc tłumaczymy, że można. Zawarcie takiej umowy faktycznie nie przenosi własności i po ziszczeniu się warunku trzeba zawrzeć dodatkową umowę przenoszącą własność ewentualnie wystąpić do sądu, jeżeli druga strona się uchyla od zawarcia takiej umowy. To wszystko nie stoi w sprzeczności z wrzuconym przez Ciebie komentarzem z Lexa. Na
  • Odpowiedz
@ernestoChe:

A o co jak nie o skutek? Właśnie w tym jest clue sprawy...
Odniosłem się już przecież wyżej do tego.

Zwrotu "nie można" użyłem w sposób, wydaje mi się oczywisty, nie w sensie obiektywnej awykonalności takiej umowy, czy też sankcji karnej (bo cywilną niesie) za jej dokonanie.

Zatem użyłem "nie można" w sensie, że nie wywołuje żadnego skutku. Wyraźnie to pisałem wyżej.

Dlatego też użyłem porównania z umową "na świstku
  • Odpowiedz
Wyżej wyjaśnił Tobie inni komentujący

Posługujesz się pojęciami, których nie odróżniasz. Dla Ciebie umowa warunkowa sprzedaży to umowa przeniesienia własności i odwrotnie, stosujesz te terminy naprzemiennie mimo, że różnią się od siebie.

przez co twierdzisz, że "Nie można zawrzeć warunkowej umowy sprzedaży".

Otóż takie umowy się zawiera i to bardzo często, zwykle w przypadku ustawowego prawa pierwokupu (pod warunkiem, że uprawiony organ ze swojego prawa nie skorzysta).

Umowa sprzedaży co do zasady
  • Odpowiedz
@Palwed: jakbyś był kiedyś w okolicach Bydgoszczy to zapraszam do kancelarii na kawę. Zapraszam też do wybrania się do kancelarii notarialnej w Twojej okolicy. Informacje odnośnie czynności notarialnych udzielane są przez notariuszy nieodpłatnie.
  • Odpowiedz
@DarkBream:

To właśnie Ty zrównałeś umowę zobowiązującą do przeniesienia, z umową przeniesienia.

"Samodzielna umowa rozporządzająca (rzeczowa, w której zastrzeżono warunek lub termin) byłaby nieważna. Natomiast umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości w razie zastrzeżenia w niej warunku lub terminu wywołałaby wyłącznie skutek zobowiązujący. Spełnienie warunku lub nadejście terminu zastrzeżonego w takiej umowie powoduje, że powstaje roszczenie o dokonanie czynności przenoszącej własność nieruchomości(por. postanowienie SN z dnia 8 maja 1975 r.,
  • Odpowiedz
jakbyś był kiedyś w okolicach Bydgoszczy to zapraszam do kancelarii na kawę. Zapraszam też do wybrania się do kancelarii notarialnej w Twojej okolicy. Informacje odnośnie czynności notarialnych udzielane są przez notariuszy nieodpłatnie.

@DarkBream: Wspaniała argumentacja... merytoryczna.
  • Odpowiedz
@ernestoChe:

Twoje wróżby mało mnie interesują.
Szczególnie, że swoją argumentację chyba tylko na nich opierasz bo nie znalazłem chociażby jednego merytorycznego argumentu. Jednego.

Powodzenia życzę zatem w zawieraniu umów przenoszących własność nieruchomości z zastrzeżeniem warunku :)
  • Odpowiedz
@Palwed: merytoryka do Ciebie nie trafia, jeżeli oczekujesz, że będę Cię uczył czytać kodeks to faktycznie uznaj argumenty za niemerytoryczne. A umów takich podpisuje kilkadziesiąt rocznie.
  • Odpowiedz
merytoryka do Ciebie nie trafia

@ernestoChe: Jaka merytoryka? Gdzie ona jest?

Krótko; jeżeli sporządzasz taką umowę, to w którym momencie składasz wniosek do KW o wpis?
A gdy składasz to w jaki niby sposób wykazujesz, że zaszedł warunek określony w takiej umowie?

Czy może jednak potrzebujesz do złożenia takiego wniosku drugiej umowy, w której to dopiero następuje przeniesienie własności?

Krótkie i proste pytanie...
  • Odpowiedz
różnicy pomiędzy umową sprzedaży, a umową przenoszącą własność nieruchomości.

@DarkBream: A przeniesienie własności to następuje na podstawie czego wg ciebie?

Essentialia umowy sprzedaży jest przeniesienie własności...
  • Odpowiedz
@Palwed: nie składasz wniosku w umowie która nie przenosi własności, co nie znaczy, że nie możesz takiej umowy zawrzeć. Weź już się po prostu nie kompromituj więcej, kończę temat, nie pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@Palwed: no właśnie jak wcześniej pisałem essentialia negotii umowy sprzedaży to zobowiązanie do przeniesienia własności rzeczy i wydania rzeczy oraz zobowiązanie odebrania rzeczy i zapłaty ceny. Zobacz sobie art. 535 kc. Wiedza zdobyta samodzielnie cieszy najbardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie każda umowa sprzedaży nieruchomości przenosi jej własność - np. warunkowa umowa sprzedaży (której jak usilnie twierdzisz nie da się zawrzeć).
  • Odpowiedz