Aktywne Wpisy
mickpl +585
Hołownia na przedwyborczo-paralentoeuropejskim standupie pedzioł "Polska 2050 nie poprze kredytów 0%" oraz "nigdy więcej programów takich jak kredyty 2%"
Well, that escalated quickly XD
#nieruchomosci #mieszkanienastart #codzienneministerstworozwoju
Well, that escalated quickly XD
#nieruchomosci #mieszkanienastart #codzienneministerstworozwoju
xionacz +288
Koniec bycia ulaną świnią. Czas zadziałać, bo inaczej nie dożyję czterdziestki. Do zrzucenia 52 kg.
Zaczynam od ćwiczeń cardio, bo nadciśnienie nie pozwala na siłowe, to potem ( ͡º ͜ʖ͡º). Życzcie mi wytrwałości...
#silownia #wykop30plus #zdrowie
Zaczynam od ćwiczeń cardio, bo nadciśnienie nie pozwala na siłowe, to potem ( ͡º ͜ʖ͡º). Życzcie mi wytrwałości...
#silownia #wykop30plus #zdrowie
#nieruchomosci
Komentarz usunięty przez autora
Przeczytaj lepiej KC i to dokładnie;
Art. 157. [Przeniesienie własności nieruchomości]
§ 1. Własność nieruchomości nie może być przeniesiona pod warunkiem ani z zastrzeżeniem terminu.
§ 2. Jeżeli umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości została zawarta pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu, do przeniesienia własności potrzebne jest dodatkowe porozumienie stron obejmujące ich bezwarunkową zgodę na niezwłoczne przejście własności.
Art. 158. [Forma przeniesienia własności nieruchomości]
Umowa zobowiązująca do
Innymi słowy; skutek umowy, jakim jest przeniesienie własności nieruchmości, następuje wg jej treści, po powstaniu/ustaniu warunku czyli zdarzenia przyszłego i niepewnego (89 kc)?
Poważnie tworzysz takie umowy?
Panie rejencie, zdobądź się pan na pół merytorycznego argumentu. Bo póki co to czytam tylko uwagi personalne pod moim adresem...
Jacy "wszyscy"? Kilu krzykaczy z wykopu, którzy nie są w stanie podać pół
A o co jak nie o skutek? Właśnie w tym jest clue sprawy...
Odniosłem się już przecież wyżej do tego.
Zwrotu "nie można" użyłem w sposób, wydaje mi się oczywisty, nie w sensie obiektywnej awykonalności takiej umowy, czy też sankcji karnej (bo cywilną niesie) za jej dokonanie.
Zatem użyłem "nie można" w sensie, że nie wywołuje żadnego skutku. Wyraźnie to pisałem wyżej.
Dlatego też użyłem porównania z umową "na świstku
przez co twierdzisz, że "Nie można zawrzeć warunkowej umowy sprzedaży".
Otóż takie umowy się zawiera i to bardzo często, zwykle w przypadku ustawowego prawa pierwokupu (pod warunkiem, że uprawiony organ ze swojego prawa nie skorzysta).
Umowa sprzedaży co do zasady
Komentarz usunięty przez autora
To właśnie Ty zrównałeś umowę zobowiązującą do przeniesienia, z umową przeniesienia.
"Samodzielna umowa rozporządzająca (rzeczowa, w której zastrzeżono warunek lub termin) byłaby nieważna. Natomiast umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchomości w razie zastrzeżenia w niej warunku lub terminu wywołałaby wyłącznie skutek zobowiązujący. Spełnienie warunku lub nadejście terminu zastrzeżonego w takiej umowie powoduje, że powstaje roszczenie o dokonanie czynności przenoszącej własność nieruchomości(por. postanowienie SN z dnia 8 maja 1975 r.,
@DarkBream: Wspaniała argumentacja... merytoryczna.
Twoje wróżby mało mnie interesują.
Szczególnie, że swoją argumentację chyba tylko na nich opierasz bo nie znalazłem chociażby jednego merytorycznego argumentu. Jednego.
Powodzenia życzę zatem w zawieraniu umów przenoszących własność nieruchomości z zastrzeżeniem warunku :)
@ernestoChe: Jaka merytoryka? Gdzie ona jest?
Krótko; jeżeli sporządzasz taką umowę, to w którym momencie składasz wniosek do KW o wpis?
A gdy składasz to w jaki niby sposób wykazujesz, że zaszedł warunek określony w takiej umowie?
Czy może jednak potrzebujesz do złożenia takiego wniosku drugiej umowy, w której to dopiero następuje przeniesienie własności?
Krótkie i proste pytanie...
@DarkBream: A przeniesienie własności to następuje na podstawie czego wg ciebie?
Essentialia umowy sprzedaży jest przeniesienie własności...
@ernestoChe: Przecież ja o tym właśnie piszę, ze nie przenosi własności, od samego początku...
Nie każda umowa sprzedaży nieruchomości przenosi jej własność - np. warunkowa umowa sprzedaży (której jak usilnie twierdzisz nie da się zawrzeć).