Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, stawał ktoś przed wyborem laminatu a forniru do frontów kuchennych? Czytam o frontach laminowanych i wydawało mi się, że robione są tylko na płytach wiórowych, ale z tego co widzę to występują również na MDF. Zdecydowany już byłem na fornir, ale myślę obecnie czy jednak nie wziąć laminatu MDF. Ktoś coś poleca? Cena nie ma znaczenia.

edit: Napiszę tylko, że chodzi mi o fronty drewnopodobne (szafki stojące), dlatego lakierowane czy akrylowe odrzucam.
#remontujzwykopem #remont #kuchnia #mieszkanie
  • 9
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@tmk_w: tak, a ostatecznie wziąłem lakier na górne szafki i akryl na dolne :) Ale jeśli chodzi o twoją rozterkę, to jeśli walory estetyczne są na pierwszym miejscu, to w ogóle nie zastanawiałbym się nad laminatem - tam masz praktycznie jednolity, powtarzalny nadruk, podczas gdy fornir ma tę unikalność wzoru drewna. Mam fornir na frontach w przedpokoju i łazienkach a korpusy z laminatu Eger i różnica w wyglądzie jest kolosalna. Mam
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@tmk_w: przyjaciele mają dolne szafki kuchenne fornirowane i są zajebiste.. no i przewaga nad np. akrylem - w ogóle nie widać syfu, palcowania, a ja muszę #!$%@?ć że szmatką. Tylko, że my chcieliśmy koniecznie czarny mat
@ollie: Lakierowane dam, tak samo jak Ty, na górne. Właśnie najbardziej obawiam się o trwałość fornirowanych, bo czytałem też że mają mniejszą odporność na wysokie temperatury, a będą one w sąsiedztwie piekarnika. Ale jeżeli mówisz, że taka różnica jest w estetyce to koniecznie wybiorę się do sklepu żeby porównać. Dzięki! Forniry masz modyfikowane czy naturalne?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@tmk_w: naturalne, dąb pasiasty. Pogadaj z jakimś ogarniętym stolarzem, ale ja nie słyszałem, żeby ktoś się obawiał na kuchenne fornir, wręcz widzę dosyć często. Na pewno nie ma żadnych problemów z wilgocią, pod warunkiem porzadnego lakierowania dobrym materiałem - o tym wspominał mi właśnie stolarz.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@tmk_w: a jeszcze a propos piekarnika i temperatury, ja mam jakąś raczej średnia półkę, Whirlpool za 1,5k 4 lata temu i tam w ogóle nie czuć temperatury, szyba jest prawie zimna i po każdym pieczeniu przez jakiś czas chodzi wentylator, aby schłodzić urządzenie
@tmk_w: W mojej ocenie zdecydowanie lepiej brać laminat. Forniry nie dość że kilka stów na m2 droższe, to rzeczywiście są mniej odporne. W laminacie dekory są powtarzalne, więc jak #!$%@? front to za 2-4 lata na 99% powinieneś dostać dany dekor (są dekory co istnieją na rynku w niezmienionej formie ~20 lat, jak np Olcha Górska) ;-) Dziś już passe ale wciąż dostępna.

Jak chcesz dekor drewnopodobny to weź Eggera (droższy
marcelpijak - @tmkw: W mojej ocenie zdecydowanie lepiej brać laminat. Forniry nie doś...

źródło: comment_1653072610Qdqh512pgsC40yrHQQ5q1Q.jpg

Pobierz