Wpis z mikrobloga

W weekend kończyłem Link's Awakening DX i zacząłem A Link Between Worlds.

**Kilka własnych słów nt. Link's Awakening DX**

Nie dziwie się, że ta część ma tylu fanów. Świetnie wyłamuje się ze schematu serii "Link uratuj księżniczkę". Bardzo podobał mi się motyw ze śniącą rybą i złudzeniem wyspy a Marina jest miłą odskocznią od Zeldy. Grało mi się dość lajtowo w porównaniu do poprzednich gier tj. OoS i OoA. Dungeony wydały mi się mniej skomplikowane, miałem wrażenie, że główną w nich trudnością było zwykle odnalezienie i dotarcie do ostatniej skrzynki z kluczem do bossa a nie jak w OoS/A samo eksplorowanie i łamanie sobie głowy - co zrobić by pójść chociaż o krok dalej? Ogólnie cała gra bardziej lajtowa. Bardzo fajny klimat odizolowanej wyspy. Super muzyka - mój faworyt to ta z Animal Village. Z takich bajerów to super pomysł z fotografem, jak ktoś miał GB color z drukareczką to musiał się tym nieźle jarać.
Z takich spraw, które mnie mocniej wkurzały to słabo rozwiązany wg mnie pomysł 'szybkiej podróży' - tych portali było za mało a przeskakiwanie między nimi bez opcji wyboru tylko 'jeden po drugim' było uciążliwe (a jeszcze do takiego portalu trzeba było sobie podejść) - w rezultacie częściej wybierałem opcję 'z buta'. Druga rzecz to konieczność przewijania notorycznie pojawiających się tekstów np. ilekroć podchodziło się do głazów nie mając ubranych branzolet siły - szkoda, że nie było opcji 'skip' czy innego rozwiązania.

A Link Between Worlds to moja szósta Zelda. Do tej pory przeszedłem:

1. The Legend of Zelda
2. The Legend of Zelda: A Link to the Past
3. The Legend Of Zelda: Oracle Of Seasons
4. The Legend Of Zelda: Oracle Of Ages
6. The Legend Of Zelda: Link's Awakening

#gry #grajzwykopem #3ds #nintendo #zelda
OrzelKaskader - W weekend kończyłem Link's Awakening DX i zacząłem A Link Between Wor...

źródło: comment_1652689448hpuFR4T0SfNTBjEMRKkDpB.jpg

Pobierz
  • 2
Druga rzecz to konieczność przewijania notorycznie pojawiających się tekstów np. ilekroć podchodziło się do głazów nie mając ubranych branzolet siły - szkoda, że nie było opcji 'skip' czy innego rozwiązania.

@OrzelKaskader: wersja na switcha tego nie ma a do wersji na gbc jest patch o nazwie Quality of Life, który to poprawia.
@OrzelKaskader: Jak już skończysz z Zeldami to spróbuj Death's Door. Nie jest to gra tak dobra, jak Zeldy 2D (mniej rozbudowana, dungeony przez które się przebiega, bo nie ma zagadek itd.).

Ale ma bardzo ciekawy świat, całkiem spoko walkę, na którą położono znacznie większy nacisk niż w grach od Nintendo (wg mnie Zeldy 2d mogłyby zerżnąć system walki 1-1 z DD) i ogólnie gra się w to, jak w Zeldy ;)