Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#elektronika

Wie ktoś gdzie można by kupić żarówki o nietypowej temperaturze barwowej między, 4500K lub 5000K ?

Zakupiłem coś z Allegro ale okazało się być to ściemą i pomimo 4500K na żarówce świeci zwykłym 4000K - porównałem sobie z żarówkami Philips Hue które nam.

Hue odpada bo jest drogie (potrzebuję z 20 żarówek) i niepotrzebne mi jego bajery, jedyne co potrzebuje co temperatura barwowa + opcjonalne sciemnianie włącznikiem

Czy ktoś zna jakiś sprawdzony produkt?
  • 9
  • Odpowiedz
@wojuboju: biale swiatlo z leda mozna uzyskac na dwa sposoby, ten tanszy polega na zamianie niebieskiego swiatla w biale i wtedy jest niska temperatura barwowa, nic nie poradzisz. A ten drugi sposob jak juz zauwazyles ma swoja cene. Nie znajdziesz tu kompromisu.
  • Odpowiedz
@wojuboju: swoja droga jak chcesz aby gu10 swiecily dluzej to polecam poprzewiercac z boku wiertarka aby byly otwory wentylacyjne, a jezeli szkielko nie jest wymagane (bo np jest w pelni przezroczyste, a nie mleczne, czyli ze gdy jest zalozone to i tak widac ledy) to najlepiej je wyjac. GU10 zazwyczaj pada z przegrzania, tak sa zaplanowane, grzejaca sie konstrukcja bez zadnych otworow wentylacyjnych. A do tego fizyka nie pomaga, bo zarowka
  • Odpowiedz
@wojuboju: a jak lubisz ciekawostki to polecam poczytac o dubai bulb, w skrocie taki deal miedzy rzadem a philipsem, zarowki maja bardzo mocno obnizona moc wzgledem tych europejskich, ale dzieki temu swieca naprawde latami, nie marnuja pradu, nie generuja smieci i kosztow
  • Odpowiedz
@wojuboju: standardowe LEDy 2835 produkuje sie w barwie 4000K albo 5000K, nie spotkalem sie z wersją 4500K (Np. Edison, Cree). Jeżeli masz kaprys na 4500K to prawdopodbnie bedziesz skazany na jakoś chiński wynalazek a moze da sie ustawić w źródłach RGBW
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hu-nows: od biedy 5000K chyba lepsze niż klasyczne 4000K w mojej ocenie.

Edison/Cree to marki które polecasz? Nie znalazłem niestety zadnej 5000K u nich
  • Odpowiedz