Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Bekoski: @AlexanderShulgin: @darek-jg:

MIT#1 Ogórka nie należy łączyć z pomidorem, bo zawarta w nim askorbinaza „zniszczy” witaminę C

FAKT: Askorbinaza (oksydaza askorbinowa) jest miedzio-metaloproteiną, enzymatycznym białkiem, które utlenia witaminę C (kwas L-askorbinowy, AA) do kwasu dehydroaskorbinowego (DHA). Reakcja ta jest w pełni odwracalna i w organizmie pod wpływem glutationu (formy zredukowanej), DHA jest z powrotem redukowany do witaminy C. Nie ma różnicy, czy przyjmujemy z pokarmem witaminę C, czy
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Ile witaminy C mają pomidory?


Czy w ogóle warto martwić się o jej utlenienie w tym konkretnym warzywie? Zdziwicie się ale w 100 g pomidorów jest zaledwie 14 mg witaminy C. Nawet jeżeli ogórek zdąży ją zniszczyć to i tak niewiele stracicie.

Dużo więcej witaminy C mają inne warzywa:

czerwona papryka – 91 mg
brukselka – 94 mg
szpinak – 64 mg
jarmuż – 120 mg
szczypiorek – 58,1 mg
natka pietruszki
@BooB opie plusuje ile się da, to mój smak dzieciństwa aż do dziś ( ͡º ͜ʖ͡º) jeszcze takie pomidory z domowego ogródka i szczypiorek. Niebo w gębie