Wpis z mikrobloga

@Hirvio44 wygląda ok, ale z tej niższej strony (powiedział bym minimum jakie należało bym akceptować). Zależy to jeszcze od lokalizacji (zdalnie?) i od technologii i wielkości firmy.
  • Odpowiedz
@Hirvio44: tyle to w Polsce można wyciągnąć na lajcie xd raczej chcą Cię zrobić w ciula

Tu się trzeba zgodzić.
Ale należy pamiętać że na tym osławionym zachodzie programista nie jest kimś więcej jak robiłem przed kompem stąd też takie stawki.
  • Odpowiedz
@KoleS46: Zachodzie Europy*. W USA programisci zarabiaja duzo ponad srednia.

Dzięki za poprawienie, ale nawet i w USA zależy to od firmy i regionu, a na naszym kontynencie zaczyna to ewoluować.
  • Odpowiedz
@KoleS46 @Hirvio44
wcześniej ta osoba już pracowała w tej firmie poprzez kontraktornie w polskim oddziale i na tyle im się spodobała, że zdecydowali się ją sprowadzić do siebie bezpośrednio. Więc mogło mieć to wpływ na dosyć wysoką stawkę.
  • Odpowiedz
@bart40404: wszystko zalezy od umowy. 4k netto to bedzie jakies 90k euro brutto rocznie w 0 kategorii podatkowej, to jest normalna stawka mida w Niemczech. Jak bedziesz wystawial faktury z Polski, to na reke zamiast 18k pln bedziesz mial ~26k pln.
  • Odpowiedz
@Hirvio44 Nie załamuj rąk, chwilę popracujesz i też dobijesz do tego, 220h to jest jakieś 5200€ do ręki (brutto 7900€ liczone jak byś pracował w DE na UOP)
  • Odpowiedz
@Hirvio44: nic szczegolnego, dokladnie to samo jak w przypadku przechodzenia z uop na b2b w Polsce. Ja sie dogadalem z pracodawca i pracuje zdalnie z Polski, mam polska jdg i wystawiam tylko co miesiac fakture, zadnej filozofii w tym nie ma. Zaznaczam, ze sa male szanse, ze firma sie na to zgodzi (wiekszosc woli miec pracownika na uop na niemieckiej rezydencji podatkowej)
  • Odpowiedz