Wpis z mikrobloga

#ukraina #wojna #pkp
Z góry powiem, że Ukraińcom trzeba pomagać. Zarówno uchodźcom jak i sprzętowo, żeby te wojnę wygrali. Współczuję im i żałuję, że dzieje się to co się tam dzieje. Sam kilku znajomym Ukraińcom taka pomoc zaproponowałem.

Uważam równocześnie, że nasz kraj przegina palę jeśli chodzi o skalę pomocy. Tam gdzie Polak płaci tam Ukrainiec ma za darmo. Pojawiły się dyskusje o 500+ dla Ukrainy, na kursach które kosztują tysiące złotych, są darmowe miejsca dla Ukraińców, mieszkania nawet zaczęli im rozdawać za friko, gdzie Polacy od lat na takowe czekają, a ty Polski biedaku płać i płacz.

Jadę sobie w delegację pociągiem do #poznan i taka oto sytuacja:
Pani sprawdzająca bilety w ciapongu podchodzi do Ukraińca siedzącego z żoną i córką. W ręku trzymają pismo z instrukcją dotyczącą sprzedaży biletów i warunków przejazdu w ich języku. Okazało się, że facet wraz z córką siedzi tutaj od ponad 1,5 roku, ale w związku z tym, że żonę sprowadził dopiero jak wojna wybuchła, chciał przycwaniakować kilkadziesiąt złotych i niejako "na żonie" przejechać za darmo aż do Szczecina wykorzystując darmowe bilety dla uchodźców.
Na początku udawał, że nie rozumie o co chodzi, potem już przestał i kupił bilet.

Pracował tu od kilkunastu miesięcy i zamiast kupić bilet sobie i córce na co go stać, nie uszanował pomocy naszego kraju, tylko chciał go wykorzystać i napluć w twarz każdemu Polakowi siedzącemu w tym pociągu.

Nie jestem ruskim trollem. Myślę po prostu że nadmierna pomoc i ulgi oraz dopłaty wprowadzą nas w niezłe kłopoty i Ukraińcy niebawem odbiją się nam czkawką. Wiem że to jeden przypadek, ale jest ich coraz więcej i coraz więcej takich historii od znajomych słyszę.
  • 43
@Zakimar: myślisz, że tam mieszkają inni ludzie niż u nas? Niejeden Polak by też cwaniakował, jeśli tylko się da. Pomaga się mimo takich osób, dlatego to się nazywa pomocą, a nie łaską. I to prawda, że Polska przegina z tą pomocą, ale głównie na poziomie instytucjonalnym. Każdy polityk chce się przypodobać jak to wiele dla Ukraińców robi. Wiesz, idą wybory, a teraz takie nastroje...
@Zakimar jechałem PKP z Łodzi do Wrocławia i nie mogłem w kasie kupić biletu. Wbitka do pociągu, kupiłem bilet u konduktorki ( drożej) niby bez miejsca siedzącego, a całą podróż bez problemu spędziłem na pierwszym lepszym fotelu 15m od miejsca zakupu biletu, więc bez specjalnego szukania. Pytam potem konduktorki o co chodzi z tymi miejscowkami, że w kasie nie mogłem kupić? " a bo dla Ukraińców porezerwowane..."
@mondrymiszcz: to jest przykład i nie trzeba mieć więcej niż 20IQ żeby go zrozumieć.

Ostatnio moja znajoma została zwyzywana przez Ukraińca, bo nie chciała dać mu leków za darmo. Przez kilka minut mówił co ma wyciągnąć dla niego, na końcu chciał wziąć i wyjść. Na zawołanie o pieniądze krzyknął że jest uchodźcą i mu się należy.

Pomoc jest ważna, ale nie może być tak, że Polak ma w SWOIM kraju gorzej
@mathijas: wiem o tym! Po prostu myślę że sam polski naród zrobił wystarczająco w kwestii pomocy Ukraińcom. Kraj powinien wspierać wojskowo a nie rozdawać mieszkania
Po prostu myślę że sam polski naród zrobił wystarczająco w kwestii pomocy Ukraińcom

@Zakimar: A ja myślę, że robi za mało. Nie zamieniamy kościołów na cerkwie np.

Ile ja się nasłuchałem podobnej argumentacji najpierw w Holandii potem w UK i na koniec w Irlandii. Gdy stałem po należny mi social zabijali mnie wzrokiem.
Uważam równocześnie, że nasz kraj przegina palę jeśli chodzi o skalę pomocy. Tam gdzie Polak płaci tam Ukrainiec ma za darmo. Pojawiły się dyskusje o 500+ dla Ukrainy, na kursach które kosztują tysiące złotych, są darmowe miejsca dla Ukraińców, mieszkania nawet zaczęli im rozdawać za friko, gdzie Polacy od lat na takowe czekają, a ty Polski biedaku płać i płacz.

@Zakimar: Dlatego że rząd pisu lubi jak się ludzie dzielą i
mieszkania nawet zaczęli im rozdawać za friko, gdzie Polacy od lat na takowe czekają, a ty Polski biedaku płać i płacz.

@Zakimar: Jakie mieszkania za friko? Jakie czekanie na mieszkania?