Wpis z mikrobloga

@Acri: hmm, po naciśnięciu paluchem nie wracał szybko i do końca więc stwierdziłem że wystarczająco. Nadal w 2 etapach rósł jakieś 8 godzin około i stwierdziłem ze to czas.
  • Odpowiedz
@goromadska: to sporo wyrus. Może tak gliniasto wygląda ze względu na dużą ilość mąki żytniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja piekę: ~200-300g zakwasu na mące zytniej 2000, 700g mąki pszennej, 300g wody. Do ciasta dodaję mikro porcję drożdży <1g żeby trochę dopompować chleb. Poza tym czasem zamiast wody wrzucam resztki mleka/serwatke to wychodzi bardziej jak pasterski ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
2.5 za pierwszym razem, 2.5 za drugim razem czy tylko 2.5 raza robiłeś?


@Acri: urósł łącznie z 2,5 raza od zakończenia ugniatania, w międzyczasie był z 3 razy składany wielokrotnie i miał 2 etapy formowania, potem z 4 godziny w koszyku
  • Odpowiedz