Robie porządki ze starymi stronami www i mam przypadek strony gdzie mam 200k grafik w cholerę nie zoptymalizowanych. Google Insight sugeruje, że grafiki które mają 200 kB mogą mieć 50 kB. Polećcie mi jakiś freewarowy program najlepiej pod #windows który mi to hurtem jakoś zoptymalizuje. Wytyczne: - najlepiej gdyby szło zmienić jakość pliku - automatyczna optymalizacja/zmniejszenie rozmiaru ale bez zmiany rozszerzenia - autorski CMS, więc wszelakie wtyczki pod Wordpressa odpadają (najlepsze i tak są płatne lub zmieniają format na webp) - może być jakiś skrypt, ale o dobry i darmowy raczej ciężko
co do pytania, ja używam XnConvert, tylko że nie wiem czy z JPG osiągniesz te 50kb w dobrej jakości, bo z tego co mi się wydaje to google oblicza to właśnie dla tych nowych formatów jak np webp (chociaż nie jestem pewien)
@Saeglopur: Tyle że on właśnie jest pod WP i ciągnie informacje o plikach z bazy - chyba że się coś w nowej wersji zmieniło i można wybrać folder na FTP który ma przelecieć. @Kien: miałbym w cholerę roboty przy zmianie rozszerzeń. XnConvert wygląda wstępnie okey, wypróbuje go potem. Dzięki!
@chomik3: A jak inaczej, to brzmi jakbyś chciał na surowo pliki przetworzyć - będziesz mieć mase konfliktów, może ci sie wszystko posypać. W Litespeed wybierasz sposób przetworzenia tych zdjęć i dosłownie zostawiasz aż sie skończy generować.
@chomik3: Co ciekawe przeglądarki nie zwracają uwagi na rozszerzenie obrazków. Więc możesz mieć jpg w pliku z rozszerzeniem .png czy nawet .image i powinno działać.
Wytyczne:
- najlepiej gdyby szło zmienić jakość pliku
- automatyczna optymalizacja/zmniejszenie rozmiaru ale bez zmiany rozszerzenia
- autorski CMS, więc wszelakie wtyczki pod Wordpressa odpadają (najlepsze i tak są płatne lub zmieniają format na webp)
- może być jakiś skrypt, ale o dobry i darmowy raczej ciężko
#stronywww #webdev #webdesign
@chomik3: a co jest złego w webp?
co do pytania, ja używam XnConvert, tylko że nie wiem czy z JPG osiągniesz te 50kb w dobrej jakości, bo z tego co mi się wydaje to google oblicza to właśnie dla tych nowych formatów jak np webp (chociaż nie jestem pewien)
@Kien: miałbym w cholerę roboty przy zmianie rozszerzeń. XnConvert wygląda wstępnie okey, wypróbuje go potem. Dzięki!