Aktywne Wpisy
MateuszLakomy +391
Jak pewnie państwo wiedzą, kilka dni temu GUS ogłosił, że współczynnik dzietności w Polsce wyniósł w 2023 r. 1,158 dzieci na kobietę. Oznacza to, że „statystyczna” Polka w ciągu całego swojego życia urodzi mniej niż 1,2 dziecka. To najmniej w historii Polski i daleko poniżej wartości, która potrzebna jest do tzw. „zastępowalności pokoleń”, czyli liczby dzieci gwarantującej stabilność liczby ludności.
Żeby tak było, kobieta powinna urodzić średnio ok. 2,1 dziecka.
Coś o
Żeby tak było, kobieta powinna urodzić średnio ok. 2,1 dziecka.
Coś o
WuZet_ 0
Szukam adresu i telefonu do @Karakan2540 za podanie prawdziwych płacę 500. Jest z #wroclaw Siedzi na tagach #siatkowka i #famemma
Jak ktos ma, zapraszam na priv, dogadamy szczegóły
Jak ktos ma, zapraszam na priv, dogadamy szczegóły
#pizza #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
Ile na grzałce max? Ile na kamieniu? :P
@kwahu666_ponownie: Nie wiem do końca jaki to piekarnik, ale sprawdź tez metode pod grzałką, czyli podkładasz ciasto pod ~2cm od grzały. Wtedy będa i podpalenia fajne i
Nie zrozum mnie źle, ale ciasto wygląda na bardzo "puszyste" (czego unikamy przy classic i napolitanie) i niedopieczone, szczególnie od spodu.
No i ranty polecam smarować co najwyżej oliwą.
W przypadku piekarnika polecam użyć blachy jako separatora ciepła - wsadź ją tuż pod kratką z kamieniem tak, aby jak najwięcej ciepła trafiało właśnie na kamień.
@MOSKITek: też o tym słyszałem, ale jakoś martwi mnie podpiekanie na patelni a potem do piekarnika. Próbowałeś olać patelnie i wszystko dziergac pod grzałą? Nie będzie to samo?
Chętnie bym zobaczył jakiś tutek na YT, widziałeś może?
Ps. PIEKNY placek!!
Jako jedyny piekarnik w domu słabo, bo chwila nieuwagi i wszystko poza pizzą jest spalone, taką ma moc xD
Ogólnie to ona jest cieniutka, tylko na foto wyszła grubo (może ma grube kości?)
PRzetestuje pieczenie pod samą grzałką. Zobaczymy.
Na razie po testach wiem, że jak lezy 48h albo nawet 72h w TK, to jest o niebo lepsza niż po 24h w TK.
Robię na suchych drożdżach Caputo i daje ich tyle co na puszcze piszą, a nie w kalkulatorze. Może za dużo?
Świeże możesz sobie zamrozić - dodajesz wtedy po prostu jakieś 10% więcej (chociaż ciężko dodać 10% więcej do 0,7g...)
Używam drożdży najzwyczajniejszych - z biedronki. Ludzie korzystają z tych sprzedawanych m.in. w piekarniach, ale to już przy mniej profesjonalnym podejściu za dużo zachodu.
Ogólnie bardzo wiele detali wpływa diametralnie na jakość wypieku - rodzaj i świeżość drożdży, temperatura otoczenia, temperatura w lodówce,