Wpis z mikrobloga

@ravau: piekarnik ma max 250, kamień z lawy (pirometr pokazuje że nagrzewam do ok 275). Nagrzewam kamień min 40 min na opcji grill, na samej górze piekarnika. Do pieczenia zniżam kamień półkę niżej. Czekam aż załączy się grzałka. Piekę wtedy ok 3,5 minut.
  • Odpowiedz
@ravau: piekarnik ma max 250, kamień z lawy (pirometr pokazuje że nagrzewam do ok 275). Nagrzewam kamień min 40 min na opcji grill, na samej górze piekarnika. Do pieczenia zniżam kamień półkę niżej. Czekam aż załączy się grzałka. Piekę wtedy ok 3,5 minut.


@kwahu666_ponownie: Nie wiem do końca jaki to piekarnik, ale sprawdź tez metode pod grzałką, czyli podkładasz ciasto pod ~2cm od grzały. Wtedy będa i podpalenia fajne i
  • Odpowiedz
@kwahu666_ponownie kurcze, gratki za wejście na właściwą drogę, ale ta pizza wygląda jak z Pizza Hut :D
Nie zrozum mnie źle, ale ciasto wygląda na bardzo "puszyste" (czego unikamy przy classic i napolitanie) i niedopieczone, szczególnie od spodu.
No i ranty polecam smarować co najwyżej oliwą.

W przypadku piekarnika polecam użyć blachy jako separatora ciepła - wsadź ją tuż pod kratką z kamieniem tak, aby jak najwięcej ciepła trafiało właśnie na kamień.
  • Odpowiedz
olej kamienie do pizzy i grzanie ich godzinę. Ile można czekać na placek. Wstępnie piecz spód na patelni. Potem do piekarnika najwyżej jak się da pod czerwone grzałki.


@MOSKITek: też o tym słyszałem, ale jakoś martwi mnie podpiekanie na patelni a potem do piekarnika. Próbowałeś olać patelnie i wszystko dziergac pod grzałą? Nie będzie to samo?

Chętnie bym zobaczył jakiś tutek na YT, widziałeś może?

Ps. PIEKNY placek!!
  • Odpowiedz
@kwahu666_ponownie: Miałem okazję kupować sobie piekarnik do kawalerki i wziąłem Effeuono. Gówno ciasto wychodzi pięknie, polecam każdemu, choć drogi interes.
Jako jedyny piekarnik w domu słabo, bo chwila nieuwagi i wszystko poza pizzą jest spalone, taką ma moc xD
  • Odpowiedz
@niewiempoco patelnia to najlepszy możliwy sposób w domowych warunkach. Ciasto od spodu chrupiące i spieczone. Składniki do góry przypieczone ale nie wysuszone. Moja pizza jest w piekarniku bardzo krótko w dużej temperaturze, podobnie jak w prawdziwym tradycyjnym piecu na drewno. I co najważniejsze nie czekam aż piekarnik się nagrzeje. Starczy żeby grzałki zrobiły się czerwone czyli jakieś 5min.
  • Odpowiedz
@Vister81: dzięki za rady.
Ogólnie to ona jest cieniutka, tylko na foto wyszła grubo (może ma grube kości?)
PRzetestuje pieczenie pod samą grzałką. Zobaczymy.
Na razie po testach wiem, że jak lezy 48h albo nawet 72h w TK, to jest o niebo lepsza niż po 24h w TK.
Robię na suchych drożdżach Caputo i daje ich tyle co na puszcze piszą, a nie w kalkulatorze. Może za dużo?
  • Odpowiedz
@kwahu666_ponownie: odstaw suche drożdże, są przyczyną mnóstwa nieudanych wypieków ( ͡º ͜ʖ͡º)
Świeże możesz sobie zamrozić - dodajesz wtedy po prostu jakieś 10% więcej (chociaż ciężko dodać 10% więcej do 0,7g...)
  • Odpowiedz
@kwahu666_ponownie: robiłem na suchych drożdżach przez długi czas - ale jakościowo jest z nimi różnie (te Caputo na KMP odradzają) no i jest większa szansa, że nie wystartują.
Używam drożdży najzwyczajniejszych - z biedronki. Ludzie korzystają z tych sprzedawanych m.in. w piekarniach, ale to już przy mniej profesjonalnym podejściu za dużo zachodu.
Ogólnie bardzo wiele detali wpływa diametralnie na jakość wypieku - rodzaj i świeżość drożdży, temperatura otoczenia, temperatura w lodówce,
  • Odpowiedz