Wpis z mikrobloga

Hej, klientka chce żebym zrobił jej stronkę ale bardzo potrzebuje faktury. Niestety nie mam firmy a z innymi klientami podpisywałem UZ/UoD. Czy jest jakaś szansa żeby wystawić jej fakturę jako osoba prywatna (wiem, że można do bodaj 1500 zł ale moje zlecenie będzie kosztowało dużo więcej).
#umowa #pracait #programista15k #prawo #ksiegowosc
  • 9
@Karling:
Zagadaj z dobrym znajomym na B2B żeby wystawił i oddaj mu VAT i dochodowy albo powiedz klientce, że bez faktury taniej o podatki. W obydwu przypadkach każdy wyjdzie na zero.
@Karling: było coś takiego https://useme .com/pl/ nigdy z tego nie korzystałem. Czytałem kieeedyś, ze z tego e.w moga być problemy prawno-księgowe ale tak naprawdę to zastanów się z 10x przed skorzystaniem z tego.
@GeDox: "jeżeli przychody z twojej działalności w żadnym miesiącu 2021 roku nie przekroczą kwoty 1400 zł, a w 2022 roku - kwoty 1505 zł (50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia)" no i tu problem bo samo to zlecenie przekroczy taki przychód wielokrotnie :<
@Karling: jak wyżej, są dwa wyjścia:
- załatw przez znajomego (musisz oddać znajomemu dochodowy + VAT)
- otwórz JDG (do 12h), wystaw fakture i zamknij. Ale wtedy stracisz preferencyjny ZUS i na drugi raz go nie dostaniesz
- wystaw kilka faktur z nierejestrowanej działalności