Ach mpk... Autobus przyjechał wcześniej, więc odjechał na moich oczach. Poszedłem na drugi przystanek i drugi autobus nie przyjechał xD może w samochodzie postoję w korkach ale przynajmniej dojadę do pracy, jaki sens może mieć komunikacja miejska? #wroclaw #mpk
ze nawet w st0lycy bardziej oplaca mi sie furą jezdzic niz komunikacją
@Zerp: nie no, w jakichś kilku % przypadków na śródmieściu w godzinach szczytu będzie szybciej komunikacją :-). No i w zatłoczonych miejscach w tygodniu lepiej dojechać zbiorkomem niż szukać miejsca, parkować daleko i potem tracić czas na dojście. Ale w większości wypadków w Warszawie bez samochodu jak bez ręki.
wyobraz sobie ze nawet w st0lycy bardziej oplaca mi sie furą jezdzic niz komunikacją, wiec takie gadanie ze jest szybciej i taniej jest mocno nieprawdziwe
@Zerp: wyobraź sobie że kiedyś mieszkałem w warszawie i miałem wybór: pieszo 20 minut samochód 40 minut metro
@Deska_o0: przeciez to jest 2km, tyle co 2-3 przystanki, wiec na tyle blisko ze komunikacja miejska w ogole sie nie kalkuluje, wiec tak czytam na co odpisuje, twoj post nie dotyczy komunikacji bo nie byłoby sensu z niej korzystać
@Zerp: nie, nie są to dwa przystanki jeżeli mieszkasz w śródmieściu, nie jest to również 2km jeżeli nie jesteś grubasem/emerytem, a mój post dotyczy (powtórze ponieważ nie dotarło za pierwszymi dwoma razami) DOBREJ komunikacji miejskiej, w warszawie jest średnia
@Deska_o0: Ponadto jest o niebo lepsza dla środowiska oraz bardziej przyjazna ludziom (mniej spalin, mniej hałasu, mniej przestrzeni wydzielonej na ulice).
taki że dowiezie Cię na miejsce docelowe szybciej i taniej niż samochód, a bardzo często również w miejsca w które autem nie dojedziesz,
@Deska_o0: co XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD w zdecydowaną większość miejsc dostaniesz się tylko prywatnym transportem i szybciej również nim xD z tym że zbiorkomem jest taniej to jedyne z czym się tutaj zgodzę
@Deska_o0: szybciej ? XD chyba w jakiś wyjątkowych sytuacjach typu odległośc do pracy 3 przystanki i tramwaj pod domem, ale wtedy i tak bym poszedł pieszo, kominikacja publiczna ma 1 plus jest tania EOT
@Deska_o0: no jak mówisz o stolicach wielkich metropolii jak Paryż czy Tokio to faktycznie tak jest dzbanie, w 99% innych przypadków zdecydowanie szybciej i łatwiej dostać się gdzieś własnym autem, szczególnie w naszych polskich warunkach, czasami jest to jedyna możliwość w ogóle, nawet mi się nie chce tego tłumaczyć XD
@ZohanTSW: We Wrocławiu? Żaden. Też byłem pro tramwajowy, bo wolę oszczędność i komunikacja jest z zyskiem dla środowiska. Ale to co się ostatnio odwala w MPK Wrocław przegięło pałkę i kupiłem wreszcie samochód. Nie dlatego, że potrzebowałem. Mieszkam w dobrze skomunikowanym miejscu. Ale dlatego, że komunikacja jest do d--y.
@Deska_o0: aha czyli chłop pisze o jakichś miastach które stanowią promil miast na światowym globie gdzie faktycznie zbiorkom > własne auto XDDDDDDDD
Powodzenia żeby zrobić sobie zbiorkomem fajną wycieczkę za miasto, do jakichś wiosek, ciekawych punktów na zadupiach, w szybkim załatwianiu spraw na mieście, etc ( ͡°͜ʖ͡°)
jeśli nie szanujesz własnego czasu i nie masz pieniędzy wybierasz zbiorkom, w innym przypadku wybierasz samochód, generalnie
#wroclaw #mpk
@Zerp: nie no, w jakichś kilku % przypadków na śródmieściu w godzinach szczytu będzie szybciej komunikacją :-). No i w zatłoczonych miejscach w tygodniu lepiej dojechać zbiorkomem niż szukać miejsca, parkować daleko i potem tracić czas na dojście. Ale w większości wypadków w Warszawie bez samochodu jak bez ręki.
@Deska_o0: Toś mnie zaciekawił, możesz rozwinąć?
@Zerp: wyobraź sobie że kiedyś mieszkałem w warszawie i miałem wybór:
pieszo 20 minut
samochód 40 minut
metro
@Zerp: nie, nie miałem
@Deska_o0: przeciez to jest 2km, tyle co 2-3 przystanki, wiec na tyle blisko ze komunikacja miejska w ogole sie nie kalkuluje, wiec tak czytam na co odpisuje, twoj post nie dotyczy komunikacji bo nie byłoby sensu z niej korzystać
@Deska_o0: co XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD w zdecydowaną większość miejsc dostaniesz się tylko prywatnym transportem i szybciej również nim xD z tym że zbiorkomem jest taniej to jedyne z czym się tutaj zgodzę
@JanuszKarierowicz: to co widzisz
@alteron: tak szybciej i to sporo, niezależnie od odległości, wystarczy dobra komunikacja
@ZohanTSW: We Wrocławiu? Żaden.
Też byłem pro tramwajowy, bo wolę oszczędność i komunikacja jest z zyskiem dla środowiska. Ale to co się ostatnio odwala w MPK Wrocław przegięło pałkę i kupiłem wreszcie samochód. Nie dlatego, że potrzebowałem. Mieszkam w dobrze skomunikowanym miejscu. Ale dlatego, że komunikacja jest do d--y.
@Seb93: od teraz w tym poście będę tylko cytował samego siebie zamiast odpisywać
Powodzenia żeby zrobić sobie zbiorkomem fajną wycieczkę za miasto, do jakichś wiosek, ciekawych punktów na zadupiach, w szybkim załatwianiu spraw na mieście, etc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jeśli nie szanujesz własnego czasu i nie masz pieniędzy wybierasz zbiorkom, w innym przypadku wybierasz samochód, generalnie