Przypuszczam co chcesz napisać, "ale to było kiedyś, kościół już nie morduje ludzi w imię wiary"? /sarkazm
I ty to przedstawiasz jako irracjonalny argument, sama nie zauważając, że by podać mi przykład katolickiej brutalności na ludziach w Polsce musisz cofać się 700 lat wstecz?
Nie z powodu innej wiary tylko tego co robili. Szli i zabijali wszystkich, nikt ich nie mógł powstrzymać i to oni byli ludobójcami. Gdyby ich Izrael nie powstrzymał to by szli i wybijali innych, tych którzy nie robili takich wstrętnych rzeczy. Tam była ogromna dewiacja i dzieci na ofiary, Bóg to chciał zatrzymać. Przeczytaj Biblię, cała historia rzuca inne światło niż wklejone że Bóg kogoś kazał zabić.
@Phyrexia: To nie moja wina że zazwyczaj niewiele wiemy o kulturach Ameryk, Afryki czy części Azji. Biorę Europę jako przykład bliski nam + kontynent prowadził zapiski wydarzeń historycznych. Na równi z nami w tym będzie Azja. Reszta świata albo używała pisma, które wymarło bądź byli niepiśmienni. Może to już rasizm co?
@RzutKamieniem: Z "podaj mi przykład religii przedstawiającej zło jako dobro" zrobiło się "podaj mi przykład katolików mordujących kogoś w imię religii ale niedawno, bo 700 lat temu czy wcześniej się nie liczy." Żenada.
@Phyrexia: Gdzie był błędny? Powiedz mi gdzie on jest błędny. W starożytności ciężko mówić o ludobójstwie na tle narodowym, etnicznym, religijnym czy rasowym bo te kryteria nie były nawet znane w tamtym świecie. Jak Hadrian pacyfikował powstanie w Judei mordował każdego mieszkańca rejonu. Strefa wojny w starożytności oznacza wręcz pewne szanse na zniewolenie albo śmierć. Wyciągam więc pierwszy prawdopodobny przykład ludobójstwa z historii Europy, gdzie władze podjęły działanie przeciw konkretnej
@Phyrexia: To nie ja prowadziłem z tobą uprzednią dyskusję, dołączyłem się by skoregować bzdury, które pisałaś.
O drugim punkcie też nie debatowałem i nie prosiłem cię wcale o pokazanie mi przykładu katolików mordujących kogoś w imię religii. Ty naprawdę, albo jesteś schizofreniczką, analfabetką wtórną, albo po prostu nie widzisz innego sposobu na wygranie debaty by wmawiać komuś coś czego nie powiedział i non stop odwracać kota ogonem.
@MLGkunek: Próbujesz bronić rozkaz wymordowania kobiet i dzieci przypisany w Biblii Mojżeszowi, bo nie wpisywał się w Twoje rozumienie terminu "ludobójstwo"? Tego nie można już nazwać fikołkiem, to już olimpijski poziom robienia mentalnego salta.
Phyrexia: oto lista historycznych wydarzeń dowodzących, że ludzie kościoła skazywali na stos heretyków, innowierców i czarownice, dokonywali najazdów na pogan i usprawiedliwiani łupienie bezbronnych ludzi ich przynależnością do innego wyznania, do tego Rozbiory Polski, Targowica, wojny krzyżowe.
RzutKamieniem: "Ale, ale! A mi chodzi o jakoś teraz, niedawno!"
To już przestaje być zabawne. Wy serio odlecieliście.
@RzutKamieniem: Pisząc to jako osoba niereligijna. Argumenty przedstawiane przez nią i jej zwolenników to efekt dzisiejszej nauki w szkołach. Inkwizycja sama z siebie wydała niewiele wyroków śmierci a katem heretyków była zazwyczaj władza świecka. Palenie czarownic jest zjawiskiem wyolbrzymionym i kompletnie odciętym od polskiej historii (poza małymi wyjątkami, które i tak są kroplą w morzu krwi stworzonego przez Anglosasów i państwa niemieckie). Prześladowanie "czarownic" nasiliło się w okresie reformacji, szczególnie
@MLGkunek: Po raz kolejny piszesz bzdurę sprzeczną z faktami.
The Old Testament's book of Exodus (22:18) states, "Thou shalt not permit a sorceress to live". Many faced capital punishment for witchcraft, either by burning at the stake, hanging, or beheading. Similarly, in New England, people convicted of witchcraft were hanged.
@MLGkunek: Mi nie chodzi o to, bo ja się nie wykłócam nad skalą jakiś zbrodni kościoła. Spytałem się po prostu o meritum jej argumentu, w sensie po co prowadzi tą dyskusje. Bo chyba sama nie wierzy, że przeciętny katolik w Polsce to jakiś psychol co tylko czeka by spalić ją na stosie, albo złożyć swoje dziecko w ofierze, bo mu Biblia powiedziała.
Mi nie chodzi o to, bo ja się nie wykłócam nad skalą jakiś zbrodni kościoła. Spytałem się po prostu o meritum jej argumentu, w sensie po co prowadzi tą dyskusje. Bo chyba sama nie wierzy, że przeciętny katolik w Polsce to jakiś psychol co tylko czeka by spalić ją na stosie, albo złożyć swoje dziecko w ofierze, bo mu Biblia powiedziała.
@RzutKamieniem: Intencje nie są i nie mogą być meritum
Pisząc to jako osoba niereligijna. Argumenty przedstawiane przez nią i jej zwolenników to efekt dzisiejszej nauki w szkołach. Inkwizycja sama z siebie wydała niewiele wyroków śmierci a katem heretyków była zazwyczaj władza świecka. Palenie czarownic jest zjawiskiem wyolbrzymionym i kompletnie odciętym od polskiej historii (poza małymi wyjątkami, które i tak są kroplą w morzu krwi stworzonego przez Anglosasów i państwa niemieckie). Prześladowanie "czarownic" nasiliło się w okresie reformacji, szczególnie w środowisku protestanckim.
@KomosaBiala: To żadne usprawiedliwienie, czytałeś Stary Testament? Co robili Kananejczycy nawet źródła historyczne sobie poczytaj. Z resztą, Bóg zesłał potop i zniszczył prawie całą ludzkość, też jak zbadasz temat to zobaczysz czemu i nie za darmo. Inaczej by ludzość nie przetrwała i po coś to było w kontekście całej historii Biblii. Mnie to nie przeraża, sąd nad narodami był, Bóg nie potrzebuje usprawiedliwienia, to było po coś i w ogólnym
@KomosaBiala: Bo to najczęstszy atak polskich gimboateistów? Nawet ten cytat jest pod tagiem bekazkatoli. Ja mam wywalone w to który odłam co odwalił. Po prostu stwierdzam fakty, że katolikom usilnie przyklepuje się występki radykałów protestanckich.
I ty to przedstawiasz jako irracjonalny argument, sama nie zauważając, że by podać mi przykład katolickiej brutalności na ludziach w Polsce musisz cofać się 700 lat wstecz?
@Ant7: 1 Sm
O drugim punkcie też nie debatowałem i nie prosiłem cię wcale o pokazanie mi przykładu katolików mordujących kogoś w imię religii. Ty naprawdę, albo jesteś schizofreniczką, analfabetką wtórną, albo po prostu nie widzisz innego sposobu na wygranie debaty by wmawiać komuś coś czego nie powiedział i non stop odwracać kota ogonem.
Ja - powtarzam po
Phyrexia: oto lista historycznych wydarzeń dowodzących, że ludzie kościoła skazywali na stos heretyków, innowierców i czarownice, dokonywali najazdów na pogan i usprawiedliwiani łupienie bezbronnych ludzi ich przynależnością do innego wyznania, do tego Rozbiory Polski, Targowica, wojny krzyżowe.
RzutKamieniem: "Ale, ale! A mi chodzi o jakoś teraz, niedawno!"
To już przestaje być zabawne. Wy serio odlecieliście.
Komentarz usunięty przez moderatora
@MLGkunek: Po raz kolejny piszesz bzdurę sprzeczną z faktami.
https://en.wikipedia.org/wiki/Witch_trials_in_the_early_modern_period
Wytyka te rzeczy w złej wierze, by zniechęcić
@RzutKamieniem: Intencje nie są i nie mogą być meritum