Wpis z mikrobloga

• 3
#pcmasterrace #komputery

Jako że ostatnio prawdopodobnie mój wiatraczek z CPU dokonał żywota, to chciałem go wymienić. Zdejmowanie chłodziarki (Wraith Prism) skończyło się zdjęciem jej razem z procesorem.

Ale prawdziwy problem był później - jak żyje nie widziałem tak zapieczonej pasty, na zdjęciu jest widoczny efekt już po tym jak próbowałem ja rozpuszczać izopropanolem, próbowałem też rozgrzewać suszarką i odcinać pastę nożem do tapet - nicholery. Idzie zarysować krawędź pasty i nic więcej.

Są na to jeszcze jakieś magiczne sposoby na to, czy zostaje mi serwis?
Khaine - #pcmasterrace #komputery

Jako że ostatnio prawdopodobnie mój wiatraczek z C...

źródło: comment_1650190243OvXzpbjEzZvDEyGElrQoaM.jpg

Pobierz
  • 88
  • Odpowiedz
@Khaine: Cienki śrubokręt i podważyć IHS
Podgrzewać aż nie będzie trochę bardziej ciepłe.

Ewentualnie strzykawka i alko wlewać pod IHS
A na przyszłość wymieniać pastę częściej ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Khaine: Miałem kiedyś podobną sytuację w bardzo starym sprzęcie.
Procesor nie chciał się odkleić od chłodzenia, a że to jakiś szrot był to nic się nie stanie jak uszkodzę.

Poradziłem sobie młotkiem i śrubokrętem - procesor został trochę uszkodzony IHS - dało się przeżyć,
Ale za to chłodzenie miało tak masakryczne rysy, że nie użyłbym go ponownie.

To był jakiś złom z 2000 roku, także ten.

Moja rada na następny taki
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Migfirefox: od nowości nie wymieniana, z 3-4 lata max. Czyli teoretycznie bez mega tragedii, już wymieniałem po takim czasie i nigdy nie było aż tak.

Wraith ma chyba strasznie mocny docisk.
  • Odpowiedz
od nowości nie wymieniana, z 3-4 lata max

@Khaine: oryginalna pasta na fabrycznych chłodzeniach AMD jest dramatycznie kiepska i już po roku (!) nadaje się tylko do wymiany.

Podgrzej solidnie cooler (nie będzie przesadą do 60-80 stopni), tak żeby stara pasta chociaż trochę się zmiękczyła i próbuj kręcić prockiem lewo-prawo.
  • Odpowiedz