Aktywne Wpisy
WielkiNos +179
Oho, zaczyna się. Już lewackich komuchów dupy pieką i przebierają nogami żeby zlikwidować ogródki działkowe i zrobić kolejne wychodki dla psów do srania, gdzie nawet 1 wiewiórka nie zamieszka, bo kundle bez smyczy będą je przeganiać.
#wyborcza #rod #ogrodnictwo #bekazlewactwa #patodeweloperka
#wyborcza #rod #ogrodnictwo #bekazlewactwa #patodeweloperka
AmberLord +236
Idę za wasze grzechy do Santiago de Compostela. Nie ma za co #camino #podroze #hiszpania #gownowpis #caminoamber
Wielkimi krokami nadchodzi odpalenie instalacji elektrycznej która stworzyłem w domku, większość zgodnie ze sztuką, trochę niezgodnie, uprawnienia SEP znaczą tyle co nic w moim przypadku. Pytanie do ludzi z branży elektro - jeśli chcę przeprowadzić od bezpieczników 6 nowych przewodów fazowych, 2 neutralne, pomiędzy budynkami, najlepiej napowietrzny sposób - jaki przekrój w alu?
Znajomy mi wciskał że stopień wyżej niż najwyzszy użyty czyli mam porozprowadzaną miedź 2.5mm to 4mm aluminium ale boje się że tak nie będzie poprawnie. Odległość od rozdzielni około 8 metrów więc jakichś wielkich strat nie przewiduje. Czegoś użyć? Jak bezpiecznie połączyć alu z miedzią, są jakieś dedykowane złączki?
@Jemigrant: tu się niezbyt zgadza, chyba że to 2x 3F
9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2.
@Jemigrant: połóż tam ziemny przewód miedziany (!) 5x4mm2 (możesz go też powiesić, ale wtedy jakaś linka nośna potrzebna, ew. przewód samonośny), po stronie zasilania zabezpiecz trójpolowym wyłącznikiem NP C20, a w drugim budynku zrób normalną minirozdzielnię, z wyłącznikami B10 i B16 i będzie dobrze.