Wpis z mikrobloga

@bartolomis: @moll: jakby tam nie było, ten przekręt nigdy się nie zestarzeje. szkoda, że nie będę żyć ze dwa tysiące lat, może kiedyś np. Władca Pierścieni wyparłby Biblię z panteonu świętych ksiąg fantasy i ludzie obchodziliby zniszczenie Saurona? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@trzyakordy: gustowny pierścień jako dewocjonalia i rodzinna budowa krateru albo wieczór przy ognisku w ramach upamiętnienia zniszczenia pierścienia? ( ͡° ͜ʖ ͡°) do tego kult owłosionych stóp i moda na elfie uszy w karnawale?
  • Odpowiedz
@trzyakordy: no właśnie xD i w końcu idąc z siekierą u pasa nikt nie będzie Cię brał za wariata, pod warunkiem zapuszczenia bujnej brody ()
  • Odpowiedz
@moll: strach się bać, co mogłoby być później - wyprawy pierścieniowe, pielgrzymki do Gondoru? a może też powstałoby mnóstwo sekt i zamiast prawosławia/katoli/baptystów/etcetera czciliby nie wiem, Isildura?:D
mógłbym tak przez cały dzień ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@moll: a najlepszy w tym wszystkim jest fakt, że można przeczytać pierdyliard książek Nietzschego i całej reszty antychrystów, ale aby odmulić od tej żymianoszubienicznej religii wystarczy przeczytać jedną - BIBLIĘ:D

chciałbym zobaczyć osobę, która przeczytawszy Biblię tak po prostu, tak wziąwszy ją z półki, łyknęłaby całą treść jako autentyk:D
  • Odpowiedz
@trzyakordy: hmmm, to chyba tak nie zadziała xD

W ogóle zupełnie inny jest odbiór czystego tekstu, a inaczej jak są przypisy co drugie słowo i do nich zaglądasz
  • Odpowiedz
  • 0
@moll zjadłem na tym zęby, jeżeli czytasz Biblię bez nastawienia "tak było i koniec kropka" to nie ma opcji, żeby to łyknąć xd a jak zwrócisz uwagę, że nowy i stary testament są sprzeczne, to już w ogóle :D
A gdyby tak wywalić psalmy i wrzucić kilka poprawek , to swoją drogą stary testament byłby niezłym thrillerem
@Campell coś o tym wiem, kilka lat się obijałem o środowiska neopogańskie i temacik jest
  • Odpowiedz
@trzyakordy: właśnie czytam drugi raz xD tym razem mam Biblię Pierwszego Kościoła i widać różnicę nawet w samym tłumaczeniu. Powiem Ci że magia
  • Odpowiedz
  • 1
@moll to jest kniga która można uzasadnić zarówno że np. 1) należy zabijać 2) nie należy zabijać XD kiedyś mnie rajcowały takie dyskusje z katolami, ale jak wytykasz im te piętrzące się sprzeczności to za szybko się gotują i jest po zawodach, nie chcą więcej rozmawiać xd tak to jest, z wiarą nie podyskutujesz echh

Ale na szczęście jest wykop i sobota :D znasz książki Zadrugi? Mam na myśli głównie A. Wacyka,
  • Odpowiedz
@trzyakordy: też lubię czasami takie zabawy :D tylko właśnie chodzi o to żeby dyskutować z dogmatami i teologią a nie wiara sama w sobie. Dyskutuj z faktami a nie uczuciami, to zabawa trwa dłużej

Pierwsze słyszę! Opowiadaj
  • Odpowiedz
  • 1
@moll No właśnie jak dochodzi do głosu wiara i odpalaja się fanatycy to jest koniec xx

Zadruga to z międzywojnia ogólnie idea, taka polska wersja nacjonalizmu, która dotychczas jest jedyną, która odrzuciła chrześcijaństwo; ba, chrześcijaństwu przypisuje właśnie winę za tragiczny los Polski. Od razu uprzedzę, że pomimo "izmu" nie ma tam mowy o szowinizmie itd., sama idea to coś w rodzaju filozofii mającej na celu zbudowanie lepszego człowieka w ramach narodu. Ciężko
  • Odpowiedz