Aktywne Wpisy
miku555 +827
Fenomenem jest dla mnie to, że praktycznie cała polska historia i kultura napisana jest z perspektywy bogatych elit.
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
WielkiNos +378
Chciałabym kiedyś zobaczyć jak taka juleczka odwala coś podobnego przed modlącymi się muzułmanami, ale nie zobaczę, bo bezrigczowe juleczki są odważne tylko przed cywilizowanymi i kulturalnymi polakami. Gdyby ją islamiści skopali po mordzie to by się nauczyła, że czyichś uczuć religijnych się w ten sposób nie obraża.
#bekaztwitterowychjulek #bekazlewactwa #p0lka
#bekaztwitterowychjulek #bekazlewactwa #p0lka
No, ewentualnie pryncypałkami po kryjomu.
#bekazkatoli #chrzescijanstwo #bekazpodludzi
Poza tym masz inny kontekst ofiary
@bartolomis: jego cuda też XDD i gadające węże
https://news.sky.com/story/is-magicians-walk-on-water-genuine-10487427
mógłbym tak przez cały dzień ( ͡° ͜ʖ ͡°)
chciałbym zobaczyć osobę, która przeczytawszy Biblię tak po prostu, tak wziąwszy ją z półki, łyknęłaby całą treść jako autentyk:D
W ogóle zupełnie inny jest odbiór czystego tekstu, a inaczej jak są przypisy co drugie słowo i do nich zaglądasz
A gdyby tak wywalić psalmy i wrzucić kilka poprawek , to swoją drogą stary testament byłby niezłym thrillerem
@Campell coś o tym wiem, kilka lat się obijałem o środowiska neopogańskie i temacik jest
Ale na szczęście jest wykop i sobota :D znasz książki Zadrugi? Mam na myśli głównie A. Wacyka,
Pierwsze słyszę! Opowiadaj
Zadruga to z międzywojnia ogólnie idea, taka polska wersja nacjonalizmu, która dotychczas jest jedyną, która odrzuciła chrześcijaństwo; ba, chrześcijaństwu przypisuje właśnie winę za tragiczny los Polski. Od razu uprzedzę, że pomimo "izmu" nie ma tam mowy o szowinizmie itd., sama idea to coś w rodzaju filozofii mającej na celu zbudowanie lepszego człowieka w ramach narodu. Ciężko
Sama uważam że chrześcijaństwo pod względem społecznym było najgorszym co spotkało Europę.