Wpis z mikrobloga

Jakie deski do krojenia są według was najlepsze?

Jak dla mnie:

Drewnianie - są super, ładnie wyglądają ale jednak średnio chyba na tym pokroić mięso + zniszczy się po jakimś czasie w zmywarce

Plastik - plastik wiadomo, zawsze odpycha coś co jest sztuczne

Kamienne - nie używałem i nad nimi się trochę zastanawiam

Zastanawiam się trochę nad tym, bo chciałbym mieć koniecznie możliwość mycia tego w zmywarce.

#kuchnia #przemyslenia
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Murasame: Drewniane, po prostu trzeba od czasu do czasu wymieniać. Im grubsze kupisz tym dłużej będą dobrze żyły, nawet po zmywarce. Od czasu do czasu możesz natrzeć np. olejem lnianym. Duża zaleta jest taka, że na drewnie najmniej tępią się noże.
  • Odpowiedz
@Murasame: drewniane deski sa z natury antybakteryjne, dlatego tylko drewniane. Po uzyciu wystarczy umyć i porzadnie osuszyc. A jesli masz wiecej desek, to lepiej trzymac je w stojaku, a nie jedna na drugiej (zeby byl przewiew).
  • Odpowiedz
@Kapeluszzszyszek:

po każdym myciu należy je od razu dokładnie wycierać, aby nie stały się pożywką dla bakterii


Tekst z pierwszego linka, to raczej świadczy o tym, że z natury są bardzo podatne na bakterie.
  • Odpowiedz
@Murasame: Do owoców i warzyw tylko plastiki. Osobliwie do cebuli, czosnku i innych mocno pachnących rzeczy, drewniane nasiąkają zapachem. Minus - trzeba wymieniać co kilka lat. Do mięsa drewniana jest OK. Minus - higiena. (Pierwsze słyszę, jakoby drewno jako takie miało właściwości antybakteryjne, no chyba że mowa o korze cynamonowej).
  • Odpowiedz