Wpis z mikrobloga

Przeglądam od jakiegoś czasu regularnie tag Польша na pikabu (kiedyś robiłem to też, ale mniej regularnie) i dość często pojawiają się tam wątki dot. tego, że Polska ma do końca roku odejść od gazu w związku m.in. z wojną na Ukrainie. Co ciekawe, odnoszę wrażenie, że nikt nie zdaje sobie sprawy, że w Polsce dość dużo zainwestowano w gazoport i kończy się budowa Baltic Pipe, raczej niemal wszyscy komentujący są zgodni, że Polska w następną zimę zamarznie. :D

#ukraina #rosja #pikabu
  • 9
@M4rcinS: u nas gaz akurat jest małym problemem, węgiel największym, a oprócz węgla to nie mamy energetyki.

@YodaMonster:

Węgla z Rosji do produkcji energii elektrycznej już obecnie nie zużywamy. W 2020 r. do największych nabywców węgla z importu ogółem należą m.in. gospodarstwa domowe, administracja państwowa, ogrodnictwo, lecznictwo, przedsiębiorstwa produkcyjno-handlowo-usługowe.

https://energia.rp.pl/wegiel/art35961771-wegla-z-rosji-juz-teraz-brakuje-to-nie-wynik-zakazu-importu
@YodaMonster: To chyba ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, bo napisałem, że przed sprowadzaniem większej ilości węgla z innych tanich kierunków ogranicza nas infrastruktura. A rosyjskiego węgla w energetyce nie używamy już teraz.