Wpis z mikrobloga

Program Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej (NAWA) dla obywateli Ukrainy, którzy nie znają języka polskiego w stopniu umożliwiającym podjęcie nauki na studiach stacjonarnych w języku polskim. Dla Obywateli Ukrainy, którzy podejmą naukę na studiach na kierunkach medycznych w języku angielskim NAWA, na zlecenie Ministrów: Zdrowia oraz Edukacji I Nauki, przygotowała program, którego celem jest m.in. współfinansowanie kosztów kształcenia na studiach w języku angielskim do wysokości 18 tys. PLN za semestr. Pozostałą część opłaty za studia student ponosi samodzielnie.

A Ty polaczku płać i płacz

#medycyna #lekarski #studia #ukraina
  • 16
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jimmy_gonzale: lol wydrenowales Ukrainę z masy ludzi w wieku produkcyjnym którzy żyją w Polsce to teraz naturalnym jest opłacanie im edukacji. Nie bądź hipokrytą. Polak w Niemczech też ma studia i stypendia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Strahl: słuchaj, prawo powinno być jednolite dla każdego. Należy im pomóc tutaj stanąć na nogi i sprostac biurokracji i wymogom. I to jest pomoc a nie robić wszędzie ulgi gdzie się da. Co, jednak dla innych można obniżać koszty a dla swoich nie? My też nie jesteśmy studnią bez dna, nie damy rady w ten sposób wszystkiego udźwignąć.

Ja niczego nie drenowalem, wypraszam sobie.
  • Odpowiedz
  • 0
@jimmy_gonzale: Polacy mają studia za darmo w ramach opłacanych podatków. Ukraińcy płacą podatki i mają studia z dofinansowaniem. W przypadku medycyny to dofinansowanie nie jest nawet połowa opłaty semestralnej.
  • Odpowiedz
  • 0
@Strahl: z tym płaceniem podatków to się dopiero okaże. A opłacanie podatków na funkcjonowanie tego kartonu, ZUS, NFZ, studia, służba zdrowia, 500+ nie zaczyna się dziś. Pomoc ludzi tak, zrzucanie tego na państwo i robienie dwóch kategorii ludzi to powód do kłótni i tworzenia różnic. Oczywiście mówię tu o systemowych stałych rozwiązaniach a nie na "chwilę"/pół toku np darmowe pociągi, Ztm itp itd.

Dobry samarytanin też pomagał ze swoich, tego
  • Odpowiedz
@jimmy_gonzale: ale ten program istnieje już kilka lat, to nie jest program związany z ostatnimi wydarzeniami, i w ogóle nie biorę fali uchodźców pod uwagę. To, że ten antyukraiński baran wyżej przedstawia to w takim świetle, jakby program stworzono specjalnie pod ludzi którzy dopiero przyjechali do Polski w ramach podburzania społeczeństwa jest po prostu ludzkim #!$%@?ństwem.
  • Odpowiedz
@jimmy_gonzale: nie sądze, tych miejsc nie jest jakoś niesamowicie dużo. Poza tym, polskie studia są relatywnie tanie - a każdy młody człowiek który ukończy studia i zostanie w kraju wyrabiając w nim dobrobyt to czysty zysk w porównaniu do grosiaków które te studia kosztują. Chociaż ja jestem wstrętnym lewakiem który zarabia dużo więcej niż potrzebuje, więc z mojej perspektywy stać mnie na te altruistyczne lewackie fanaberie. ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@Strahl: mnie też stać, choć prawaki ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ale państwa nie stać, moich znajomych, mojej Mamy, mojego brata nie stać. Przez ogólnie mówiąc gospodarczo-prawną sytuację w kraju.
Pomagajmy ale wiedząc komu, biorąc za niego odpowiedzialność, za swoje.
  • Odpowiedz
@Strahl: a powiedz mi co z nostrtyfikacja dyplomów i testami językowymi?

W Niemczech też przyjmuje się lekarzy z Polski na krzywy ryj jak to teraz jest z Ukraincami w Polsce?

I jeszcze pytanko o studia medyczne

Jak wygląda droga polskiego studenta leku który chciałby kontynuowac studia w Niemczech?
  • Odpowiedz