Aktywne Wpisy

lronman +26
pogodny_mis65 +24
W mojej firmie był ogromny problem żeby zmobilizować pracowników do skanowania twarzy na rejestratorze czasu pracy więc wprowadziłem prostą zasade. Nie zeskanujesz się = Nie płacę za tę dniówke. Ja nie będe poświęcał swojego wolnego czasu by sprawdzać kamery o której ktoś przyszedł lub wyszedł. Aktualnie na 14 pracujących osób wszyscy skanują się jak w zegarku, ale kilka dniówek zostało przepracowanych za free zanim nauczyli się jak to powinno wyglądać. #praca
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Czesc, mam malutki serwer vps ktory nadaje sie moze do postawienia tylko VPN na nim, czy cos oprocz openvpn warto instalowac na danym vps? VPN by korzystaly maks 2 osoby. Przykladem jezeli postawie vpn a ktos bedzie ddosowal dany vpn, zalecana jest instalacja czegokolwiek na obrone vs ddos?
@blakker: upewnij się, że nie łamiesz regulaminu. Spora część firm, które oferują vps (przynajmniej te z których ja korzystałem) ma w regulaminie zakaz wykorzystywania VPS jako VPN.
@blakker: fail2ban?
@blakker: Tzn? Bo trochę nie rozumiem pytania
W ogóle to jak korzystasz w domu z linuksa na pc'cie to możesz vpn przez ssh zrobić (i to nawet z gui wyklikać).
Jakie distro najlepsze pod vpn?
@blakker: Jako klient czy jako server? Nie ma znaczenia, na server bierzesz jakieś serwerowe distro a na klienta jakieś desktopowe w miarę nowe.
@blakker: Raczej transfer ci zwolni w cholerę. Po za tym nie wiem jak działają te darmowe VPN-y. Np czy one cię autoamtycznie
@arhu: a ja widziałem przy jakiś tanszych. Tak samo było zastrzenie, że nie może działać jako serwer voip i koparka bitcoinów.
@blakker: Weź np
Z wireguard będziesz miał dużo lepsze transfer. Zwłaszcza jak to jakaś słaba maszyna