Wpis z mikrobloga

#linux #vps jestem nubkiem linuxa.

Czesc, mam malutki serwer vps ktory nadaje sie moze do postawienia tylko VPN na nim, czy cos oprocz openvpn warto instalowac na danym vps? VPN by korzystaly maks 2 osoby. Przykladem jezeli postawie vpn a ktos bedzie ddosowal dany vpn, zalecana jest instalacja czegokolwiek na obrone vs ddos?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czesc, mam malutki serwer vps ktory nadaje sie moze do postawienia tylko VPN na nim

@blakker: upewnij się, że nie łamiesz regulaminu. Spora część firm, które oferują vps (przynajmniej te z których ja korzystałem) ma w regulaminie zakaz wykorzystywania VPS jako VPN.

Przykladem jezeli postawie vpn a ktos bedzie ddosowal dany vpn, zalecana jest instalacja czegokolwiek na obrone vs ddos?

@blakker: fail2ban?
  • Odpowiedz
Jezeli bym instalowal na vps vpn, to warto go laczyc z jakims innym serwerem czy cos?

@blakker: Tzn? Bo trochę nie rozumiem pytania

W ogóle to jak korzystasz w domu z linuksa na pc'cie to możesz vpn przez ssh zrobić (i to nawet z gui wyklikać).
  • Odpowiedz
@Kryspin013: od kiedy to? mam VPN od lat na VPSie i dedyku i pierwsze słyszę :D Albo inaczej, nigdy nie słyszałem żeby ktokolwiek dostał bana za korzystanie z VM jako VPN.
  • Odpowiedz
Jakie distro najlepsze pod vpn?

@blakker: Jako klient czy jako server? Nie ma znaczenia, na server bierzesz jakieś serwerowe distro a na klienta jakieś desktopowe w miarę nowe.

powiedzmy ze: ja lacze sie do vpn na vps, a przez vpn na vps do jakiegos darmowwego vpn

@blakker: Raczej transfer ci zwolni w cholerę. Po za tym nie wiem jak działają te darmowe VPN-y. Np czy one cię autoamtycznie
  • Odpowiedz
od kiedy to? mam VPN od lat na VPSie i dedyku i pierwsze słyszę :D Albo inaczej, nigdy nie słyszałem żeby ktokolwiek dostał bana za korzystanie z VM jako VPN.

@arhu: a ja widziałem przy jakiś tanszych. Tak samo było zastrzenie, że nie może działać jako serwer voip i koparka bitcoinów.

Polecicie jakies specyficzne zastosowanie pod vpn? distro? openvpn? abym mogl wgrac krok po kroku

@blakker: Weź np
  • Odpowiedz
  • 1
@blakker zainstaluj sobie wireguarda zamiast openvpn, dodatkowo fail2ban i ustaw logowanie SSH tylko przy użyciu klucza

Z wireguard będziesz miał dużo lepsze transfer. Zwłaszcza jak to jakaś słaba maszyna
  • Odpowiedz