Wpis z mikrobloga

"kalkulacje" to takie fajne na chłopski rozum wujka przy stole.

Nie uwzględniają kosztów energii oraz innych paliw stałych potrzebnych do procesów przetworzenia ropy w rafineriach, kosztów magazynowania które stale rosną na całym świecie

@Plp_: To na szybko,
USA marzec 2012: 3.90 USD za galon.
  • Odpowiedz
pięknie widać te światowe wzrosty kosztów energii

@fobofob: pisałem też że dodatkowo chodzi o naszą strefę ekonomiczną. Tutaj akurat doszła cała masa unijnych wymogów dotyczących ochrony środowiska i podnoszących ceny energii. Zresztą w USA różnica prawie 30 centów to całkiem sporo.
  • Odpowiedz
@szachmat1488: Nie wspomina bo nie musi, ta sama manipulacja co Obajtka który bredził że ceny paliwa są tak wysokie przez wysokie ceny baryłki i że za PO paliwo było znacznie droższe (gdzie też nie wspominał o ówczesnej cenie za baryłkę).
  • Odpowiedz
@fobofob:
Nie żebym bronił PiSu, ale czy Budka, OP i tysiąc osób które to zaplusowało są normalni? Jeszcze 2 tygodnie temu diesel był gdzieś w okolicach 5.40, oczywiście to że od tego czasu ceny paliw na całym świecie podrożały o kilkadziesiąt procent to wcale nie jest wina konfliktu, tylko samego Jarosława Kaczyńskiego, osobiście kazał Putinowi napaść na Ukrainę xD
  • Odpowiedz
Nie żebym bronił PiSu, ale czy Budka, OP i tysiąc osób które to zaplusowało są normalni? Jeszcze 2 tygodnie temu diesel był gdzieś w okolicach 5.40, oczywiście to że od tego czasu ceny paliw na całym świecie podrożały o kilkadziesiąt procent to wcale nie jest wina konfliktu, tylko samego Jarosława Kaczyńskiego, osobiście kazał Putinowi napaść na Ukrainę xD

@Fennrir: Ale co ma piernik do wiatraka? Nikt nie mówi, że obecna
  • Odpowiedz
@Its-a-Me-Luigi: No nie do końca. Większy wpływ na kurs waluty ma rada polityki pieniężnej na czele z prezesem NBP, które są całkowicie niezależne i niepowiązane z rządem. A nie czekaj xDDDD
  • Odpowiedz
@NieWiemASieWypowiem: Mordzio, wsiądź do samochodu i sam sprawdź. Wczoraj i dziś minąłem jakieś 20 stacji i najniższa cena jaką widziałem za PB95 to 6,99, były też wyższe. Na ON nie patrze. Lokalizacja mazowieckie
  • Odpowiedz