Wpis z mikrobloga

@jedyny_wolny_login: To jest mostek i tailpiece w jednym. Moim zdaniem to normalne, że trochę pod napięciem stun, ustawi się pod małym kątem (prawie równolegle, o włos) w stosunku do korpusu gitary. W moim LP tailpiece tak pod naciągiem strun się zachowuje.
Nie powinieneś mieć problemów z menzurą na takim mostku. Natomiast jego wysokością regulujesz akcję strun.
@jedyny_wolny_login: To są dwa wyjścia - albo ktoś źle nawiercił otwory pod tuleje trzpieni mostu, albo drewno nie wytrzymuje. Problem z mostami wraparound jest taki, że w nich tylko w jednym kierunku działają naprężenia i może dochodzić do wypaczeń. Jeszcze sprawdź, czy same tuleje nie wychodzą z korpusu i czy trzpienie się nie wygięły, choć zdaje się, że w tych mostach trzpienie są dość grube.
Jeśli jesteś w stanie prawidłowo ustawić
@jedyny_wolny_login: Jeśli wychodzi tuleja, to niedobrze, bo powinna ciasno trzymać się na wcisk.
Zanim spróbujesz z klejem, sprawdź, czy nie da się jej wcisnąć z powrotem, zalecałbym gumowy młotek i przez jakiś ręcznik, by nie uszkodzić lakieru. Jeśli lata luzem i dalej będzie wyłazić, to możesz z tym klejem próbować, tylko pytanie, czy w razie czego dasz radę później to wyciągnąć, jeśli będziesz chciał zrobić profesjonalną naprawę.
Poczytałem o BC Richach
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Mr_Hand_of_Fate: tak się bardziej przyjrzałem gitarze i wychodzi na to że ten mostek może specjalnie jest takim lekkim ukosem zamocowany, bo gryf też jest umocowany pod kątem, gryf przetworniki i mostek tworzą jena linię, ale mam druga kkv, ten droższy model i tam gryf jest wstawiony równolegle