Z racji tego, że zawsze chciałem, by lewy prostu był jak najdłuższy, wychylałem ciało do przodu. Podobno to błąd i nie powinniśmy się przy jabie wychylać / pochylać.
Czy tak również ma być przy innych ciosach, w tym sierpowych? W sensie, że tułów prosto "pionowo", bez wychyleń w przód?
@Kapitalista777: wszystko zależy, głowa przy ciosach powinna schodzić z linii ciosu przeciwnika a po ciosach nie możesz tracić równowagi/stabilności
Bez przeniesienia ciężaru ciała przy ciosach nie wygenerujesz dużej siły. Tylko pamiętaj że przeniesienie ciężaru z tylniej na przednią nogę to nie to samo co utrata stabilnosci i polecenie do przodu na ryj
@tomek_27: No właśnie tak to teraz odczuwam, ale z drugiej strony nie chce popaść w drugą skrajność i stać sztywno, jak bym połknął kij (zawsze uważałem, że luz góry, balans tułowia to mój atut).
@Kapitalista777: Ale to nie jest jakaś specjalna rada, jak trenowałem na sekcji, to jest to samo. Generalnie ciężko Ci podawać rady, bo w sumie zasady są takie same, potrzebny jest trener by pilnować Ciebie. Gardę trzymaj, ręka po ciosie wraca, bark do szczęki, szeroko na nogach, biodra i noga się skręca do ciosu itd
To akurat nie jest do końca prawda, tułów nie może poruszać się jak by był nabity na pal. W ten sposób uczy się początkujących by nie nabierali dziwnych nawyków.
Przy biciu prawej ręki trzeba przenieść ciężar ciała na lewą nogę po to by zejść z linii ciosu przeciwnika oraz po to by wygenerować więcej mocy.
Bez przenoszenia ciężaru to można bic prawy markujacy albo zajmujący przeciwnika a nie cios który ma wyrządzić
@Wygryw_z_wyboru: akurat wilder finezyjnym bokserem nie jest xD tyle że ma p-----------e. Ja bym bardziej na Lomaczence czy usyku się wzorował. https://youtu.be/1Lh1XaLaBHQ jak bije prawy to szybko wraca bo kontroluje swój środek ciężkości i stoi stabilnie na nogach. Też po każdym ciosie z nogi zakrocznej trzeba być na tyle stabilnym żeby zaraz szybko oddać z przedniej ręki. A środek ciężkości, pełen skręt a lecenie do przodu to zupelnie inne tematy.
@Wygryw_z_wyboru: wychylać się nie możesz. Przynajmniej na takim poziomie jakim jesteś teraz. Nam trener tłumaczył że głowa ma być w jednej pionowej linii z jajami i ziemia. Tak jakbyś był szpikulcem do ziemi przybity. Przenosisz ciężar ciała tylko na nogach.
@Wygryw_z_wyboru: No wiadomo, że ciało nie jest słupem telegraficznym, ale on dalej jest w jednej osi, po prostu przeniósł ciężar ciała. My chyba przez to samo rozumiemy inne terminy
@Wygryw_z_wyboru: Usyl wychylił bark do przodu, wyciągnął maksymalnie rękę i przesunął ciężar ciała, ale wciąż jest w pełnej kontroli pozycji i trzyma oś ciała
Czy tak również ma być przy innych ciosach, w tym sierpowych? W sensie, że tułów prosto "pionowo", bez wychyleń w przód?
#boks #mma #technika #pytanie #sportywalki
Bez przeniesienia ciężaru ciała przy ciosach nie wygenerujesz dużej siły. Tylko pamiętaj że przeniesienie ciężaru z tylniej na przednią nogę to nie to samo co utrata stabilnosci i polecenie do przodu na ryj
@Kapitalista777: Tułów zawsze w jednej osi
Jest to gdzieś jasno wyjaśnione (YouTube, książki)?
@Kapitalista777: teraz jak mam trening indywidualny to mi cały czas to trener tłucze do głowy
Dawaj jeszcze jakieś rady, które Ci trener sprzedaje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie ciężko Ci podawać rady, bo w sumie zasady są takie same, potrzebny jest trener by pilnować Ciebie.
Gardę trzymaj, ręka po ciosie wraca, bark do szczęki, szeroko na nogach, biodra i noga się skręca do ciosu itd
@Kapitalista777: Tułów zawsze w jednej osi
@HFL-przed-30:
To akurat nie jest do końca prawda, tułów nie może poruszać się jak by był nabity na pal. W ten sposób uczy się początkujących by
Początek ciosu
źródło: comment_1646815014ynVEiXPxlX4t4h8bu4kObv.jpg
Pobierzźródło: comment_1646815033WuG9npyalfVKAeEr2mOnea.jpg
PobierzCaly czas zaznaczalem ze nie mozna leciec do porzodu, to musi byc cios wykonany w taki sposob by po nim nie tracic stabilnosci.
Ale to ze ze cialo ma byc nabite na jakis szpikulec i obracac sie tylko w okol osi tego szpikulca to nie jest prawda.