Wpis z mikrobloga

@kodijak: ROSJA PUSTYNNIEJE Z DNIA NA DZIEŃ.
Popatrzcie kto z dnia na dzień wyszedł z Rosji. Wszyscy:
Apple Pay - całkowicie zablokowane
Apple - pełne wyjście z rynku. Ostatni iPhone - to ten, którego Rosjanin ma teraz na własność
Adidas - odmówił współpracy z rosyjską drużyną piłkarską
Audi - wycofanie się z rynku
AMD - zakaz dostaw mikroprocesorów, a wkrótce zakaz dostaw kart graficznych
Amazon - całkowita blokada całego handlu detalicznego.
@kodijak: No bawić się w jakieś małe sankcje, optuj za całkowitą anihilacją rosji.

A tak serio to w sporej części Ukrainy używa się języka ruskiego
to skrót myślowy.

@kodijak: skrót myślowy w czym? Jak widzisz #!$%@? ruskiego z oprogramowania opensource do którego ten język nie dostarczył twórca a community. Druga sprawa to po co to robić i nawet jeśli to co to zmieni jak to wciąż oprogramowanie open source?

No i po #!$%@? wywalać rosyjski z softu. To jest gówno a nie sankcja. Realne działania to np porzucenie supportu, zablokowanie sprzedaży, a nie wywalenie języka z
jest to sankcja psychologiczna

@kodijak: Nie, to jest bez sensu. Nie zrobią sobie update systemu i tyle z tej sankcji. Po za tym korpo mają swoje zobowiązania. Jeżeli zapewniali obsługę języka rosyjskiego to nie mogą go sobie tak z dupy usunąć. Lepiej by robili rzeczy na które nie mają zobowiązań. Wycofanie np wszystkich nowych sprzętów apple i usług w przyszłości jest o wiele lepszą "sankcją psychologiczną" niż "usuniemy ruski z systemu".
Co ty bredzisz. Jesteś jakimś tłumaczem czy co?

@kodijak: wut?

patrz, rządy krajów też mają umowę i zapewniają bezpieczeństwo w zamian za podatki.

@kodijak: Pisałem o tym, że jeżeli sprzedajesz produkt z konkretnymi cechami to nie możesz go tak z dupy tych cech pozbawić. To jest jedna z rzeczy.

Druga rzecz to to co ci opisałem wyżej. Wywalenie rosyjskiego nie daje takiego efektu jak uwalenie wszystkich usług u nich bo
skoro piracą to nie wgrają rosyjskiego lektora skoro go nie będzie. Sam sobie przeczysz.

@kodijak: Nie to chyba ty nie ogarniasz o co mi chodziło. Miałem na myśli to, że jeśli piracą na potęgę to mają zrootowane urządzenia, mają w dupie licencje, łamią zabezpieczenia softu. Na przykładzie apple jakby mieli zjailbreakowany system to szybko by ogarnęli wgranie rosyjskiego ponownie jeżeli to byłby aż tak duży problem. Po za tym różne community
@Kryspin013 blokada działa teraz i jak powiedzmy nagle się wszystko "uspokoi" to blokady zaczną być nieaktualne. Brak języka będzie dłużej zauważalny. A szczególnie dla piratów. Jak się nie uspokoi, to brak języka będzie miał duże znaczenie.

Coś jak zawieszenie działalności w Rosji oraz wycofanie się z rynku ale sklepy dalej sprzedają, nie sprzedają też nieruchomości bo może jednak za chwilę wrócą.